°C 1

"Nitko nema pravo osuđivati, ogovarati, klevetati": Evanđeljem o farizejima završeno 19. Biblijsko bdijenje

18.03.2019.

Petar Brnada

Večernjim zahvalnim euharistijskim slavljem, koje je predslavio župnik Norbert Ivan Koprivec u subotu je završeno 19. Biblijsko bdjenje u župi Navještenja BDM u Velikoj Gorici.

Neprekidno danonoćno čitanje Svetog pisma, tijekom kojeg je Biblija pročitana od korica do korica, trajalo je pet dana. Započelo je na Pepelnicu 6. ožujka večernjim misnim slavljem, koje je u prepunoj župnoj crkvi predvodio župnik. Čitanje Biblije odvijalo se uz zapaljenu uskrsnu svijeću, a u čitanju su sudjelovali vjernici iz župe Navještenja i drugih velikogoričkih župa. Svi čitači Svetog pisma, njih oko dvjesto i pedeset, bili su obilježeni vanjskim znakom, šalom koji su za vrijeme polusatnog čitanja nosili oko vrata.

Bdjenje je prekidano misnim slavljima tijekom kojih su nadahnute homilije vjernicima uputili vlč. župnik Koprivec,  vlč. Mario Dukić župni vikar župe sv. Pavla Zagreb – Retkovec, vlč. Luka Brešić vikar župe sv. Josipa u Zagrebu, vlč. Odilon Singbo studentski kapelan na HKS-u, vlč. Ivica Cujzek odgojitelj Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu i vlč. Toni Potrebić župni vikar.

-Nakon prve korizmene nedjelje proljetne su kvatre koje su posvećene pokori i obraćenju. Poziv je to na promjenu života, post, molitvu i djela milosrđa. Time nas Crkva još više i još snažnije uvodi u značenje Četrdesetnice koje prethodi Vazmenom Trodnevlju i Uskrsu- rekao je u uvodu homilije župnik Koprivec.

Osvrćući se na subotnje evanđelje naglasio je kako je Isus prihvatio poziv farizeja Šimuna da dođe na objed premda se nije slagao sa stilom života kakav su živjeli farizeji.

-Oštro je kritizirao farizeje. Isus koristi prigodu kako bi ih poučio i ukazao na ono što je bitno. Možda bi objed završio u ležernom tonu da se nije pojavila žena, grešnica u gradu. U Evanđelju nema ni jedne riječi žene grešnice, ali govore njezine geste. Za prisutne dogodio se skandal: ona nije bila vrijedna razgovarati s Isusom, a kamo li ga dotaknuti. Ali ona se nije dala smesti. U njoj je niknulo sjeme vjere i prave ljubavi. Ona je sva usmjerena na Isusa koji je u njoj vidio otvoreno srce prožeto ljubavlju i spremnost da promijeni svoj život. I zato joj oprašta, a to donosi oslobođenje od zla, od grijeha. Žena iz evanđelja ima vjeru i ljubav, dok je Šimun umišljen i ohol. On ne razumije ženu, njezinu pozornost i ljubav prema Isusu, te sudi i Isusa. Ne može razumjeti kako je on prihvaća i krši zakon. On ne razumije Isusovo postupanje, čak sumnja da je prorok. Isus međutim i njega poučava kakav treba biti čovjek. Ne kao farizej, samodostatan, koji misli da ima duhovne zasluge, koji osuđuje i ženu i njega. Umišljena savršenost nas udaljava od Boga, dok nas poniznost i ljubav približavaju Bogu. Isus je došao pozvati grešnike - i najveći grešnici mogu se obratiti i spasiti. Što nas dakle može spasiti? Vjera u Božje neizmjerno milosrđe. Isus nam je spreman uvijek oprostiti, osloboditi nas od grijeha. Nitko nema pravo nikoga osuđivati, ogovarati, klevetati. Nitko ne smije loše misliti o drugome. Današnje evanđelje prilika je za pročišćenje našeg govora, našeg ponašanja prema drugima i naših misli o drugima. Naš vjernički život nije natjecanje. Mi smo Bogu mili i dragi. Sve nas cijeni i poštuje. Pred njim se ne moramo dokazivati i pokazivati samo svoju bolju stranu. Pred Bogom ne smijemo isticati sebe i svoje vrline uspoređujući se s tuđim manama i pogreškama. Bogu mi nećemo biti miliji ako je netko pored nas lošiji ili ako ga takvim prikažemo. Takvo ponašanje je farizejsko. Jedino kod Gospodina možemo dobiti oslobođenje od grijeha jer on ne postiđuje, nego podiže, ne optužuje nego oprašta i vjera u Isusa nas spašava- zaključio je propovijed župnik Koprivec.

Euharistijsko slavlje uzveličao je pjesmom župni zbor. Na kraju misnog slavlja župnik je zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji i danonoćnom čitanju Biblije. Biblijsko Bdjenje ovjekovječeno je zajedničkom fotografijom sudionika misnog slavlja.

Ovogodišnje, kao i dosadašnja Biblijska bdjenja, imalo je za cilj, ne samo da se Biblija pročita, već je to bio korizmeni poticaj da Sveto pismo iz skrivenih polica dođe na najsvetije mjesto u kući, da bude blizu oku, a na taj način i blizu srcu i da čovjek počne živjeti prema Božjoj riječi.

U župi Navještenja BDM u Velikoj Gorici, u kojoj se na poseban način časti događaj kojim je Marija primila vijest od Boga da će začeti i roditi Sina Božjega, čašćenje Božje riječi Biblijskim bdjenjem prvi se put dogodilo 2001. godine. Više se godina na redovitim susretima okupljala skupina laika. Čitali su Božju riječ, molili, pjevali i osjetili poticaj Duha Svetog na početku novog tisućljeća ljudima skrenuti pozornost na zapisanu Božju riječ. Premda se nadahnuće javilo laicima, zamisao čitati Bibliju neprekidno pet dana i pet noći prihvatio je i podržao ondašnji župnik mons. Josip Frkin.

Riječ Božja je putem Biblijskog bdjenja iz Velike Gorice „nastavila trčati i proslavljati se“ (usp. 2 Sol 3,1) i u drugim župama diljem Hrvatske, a prešla je i granice Domovine. Neprekidno čitanje Svetoga pisma 2008. godine zaživjelo je u Rimu kada je čitanje započeo Sveti Otac Benedikt XVI. Za tu prigodu, u materijalima biskupske Sinode o Božjoj riječi koja se tada odvijala, istaknut je prijedlog velikogoričke župe Navještenja da se uvede blagdan Riječi Božje.

Tekst: Snježana Kirinić Grubić

Foto: Snježana Nikolić