Novosti Sport Događanja

Noć muzeja: Mali Muzej Turopolja čuva bogati fundus, od mamutovih kljova iskopanih u Čiču, do srednjovjekovnog nakita iz Vukovine

27.01.2024. / Ivana Ćurić

Silno nas veseli najmlađa publika koja nam s veseljem dolazi i koja je otvorila Noć muzeja uz pričanje priča. Nakon toga pripremili smo predavanje u sklopu izložbe o drvenom graditeljstvu, tradicionalni koncert učenika UŠ Franje Lučića i večer smo završili uz gorički muzički dvojac-rekla je Margareta Biškupić Čurla, ravnateljica Muzeja Turopolja koji je jučer sudjelovao u nacionalnoj manifestaciji "Noć muzeja" zajedno s jviše od 200 hrvatskih muzeja i ustanova.

Iako su pripremili već tradicionalni program za ovu manifestaciju, posjetiteljima je jučer bila prilika da zavire u zbirku Muzeja i otkriju i manje poznate činjenici o povijesti turopoljskog kraja, od mamutovih kljova do srednjovjekovnog nakita.

-Mi smo zapravo relativno mali Muzej po kvadraturi, ali smo zapravo jako bogat zbirkama, mješoviti smo muzej koji čuva četiri zbirke, etnografsku, arheološku, likovnu i kulturno-povijesnu i zaista imamo specifičnih primjeraka. Sigurna sam da velik broj Turopoljaca ne zna zapravo da je ovdje obitavao mamut što je dokazano na iskopinama na šljunčarama, ovdje se nekako arheologija zbog Andautonije povezuje s Rimom, ali nije to jedino u našoj zbirci, imamo predmete od prapovijesti pa do 15-16. stoljeća-ispričala nam je ravnateljica.


Kada bi financijska klima to dopuštala zasigurno bi se u Turopolju pronašlo još štošta.

-Bogato smo područje nalazištima, ali financijske mogućnosti, ne samo kod nas nego svugdje u svijetu ne dopuštaju da se iskopa apsolutno sve, ali postoji značajan broj nalazišta u Mraclinu, Čiču, Vukovini, i na potezu prema Zagrebu gdje su bili putevi rimskih cesta-dodaje Biškupić Čurla.

Istaknula je i arheološka iskapanja oko Starog grada Lukavca gdje su pronađeni i drveni temelji jer prvotno to bila drvena utvrda, a samo je to jedno od arheoloških nalazišta. Uz to i etnografska zbirka svjedoči turopoljsku povijest i sve njene raznolikosti, iz tog razloga u stalnom postavu i je dio ovdašnjih nošnji koje uvijek sa zanimanjem promatraju posjetitelji.

- Ima stvarno puno zanimljivosti i veliko je bogatstvo naše etnologije koja od mjesta do mjesta čini veliku razliku. Prošle godine Zajednica Gorica imala je povodom svog jubileja reviju narodnih nošnji koja je samo dotaknula te velike razlike na ovako malom području-prisjetila se naša sugovornica.


Sve četiri zbirke i predmeti koji ih čine itekako su poticaj za sve znatiželjne da i inače svrate do Muzeja Turopolja, a ne samo povodom popularne manifestacije.

-Svaki dan smo tu i vikendom radimo, i uvijek nas vesele novi posjetitelji pa se nadam da je ovo dobra pozivnica za sve koji žele znati više-zaključila je Biškupić Čurla.

Galerija slika

Noć muzeja: Mali Muzej Turopolja čuva bogati fundus, od mamutovih kljova iskopanih u Čiču, do srednjovjekovnog nakita iz Vukovine Noć muzeja: Mali Muzej Turopolja čuva bogati fundus, od mamutovih kljova iskopanih u Čiču, do srednjovjekovnog nakita iz Vukovine Noć muzeja: Mali Muzej Turopolja čuva bogati fundus, od mamutovih kljova iskopanih u Čiču, do srednjovjekovnog nakita iz Vukovine Noć muzeja: Mali Muzej Turopolja čuva bogati fundus, od mamutovih kljova iskopanih u Čiču, do srednjovjekovnog nakita iz Vukovine Noć muzeja: Mali Muzej Turopolja čuva bogati fundus, od mamutovih kljova iskopanih u Čiču, do srednjovjekovnog nakita iz Vukovine Noć muzeja: Mali Muzej Turopolja čuva bogati fundus, od mamutovih kljova iskopanih u Čiču, do srednjovjekovnog nakita iz Vukovine Noć muzeja: Mali Muzej Turopolja čuva bogati fundus, od mamutovih kljova iskopanih u Čiču, do srednjovjekovnog nakita iz Vukovine Noć muzeja: Mali Muzej Turopolja čuva bogati fundus, od mamutovih kljova iskopanih u Čiču, do srednjovjekovnog nakita iz Vukovine Noć muzeja: Mali Muzej Turopolja čuva bogati fundus, od mamutovih kljova iskopanih u Čiču, do srednjovjekovnog nakita iz Vukovine Noć muzeja: Mali Muzej Turopolja čuva bogati fundus, od mamutovih kljova iskopanih u Čiču, do srednjovjekovnog nakita iz Vukovine Noć muzeja: Mali Muzej Turopolja čuva bogati fundus, od mamutovih kljova iskopanih u Čiču, do srednjovjekovnog nakita iz Vukovine

Podijeli