°C 21

OŠ Novo Čiče ima najbolju mladu knjižničarku u Hrvatskoj

23.10.2018.

Ivana Ćurić

Knjižničarki Osnovne škole Novo Čiče Jeleni Šaban krajem proteklog tjedna na svečanoj ceremoniji Hrvatske udruge školskih knjižničara uručena je nagrada „Poezija među profesijama“.

Bila je to prva dodjela navedene nagrade koja se dodjeljuje kao javno i profesionalno priznanje mladim školskim knjižničarima i knjižničarkama za predani i inovativni rad kojima unaprjeđuju školsko knjižničarstvo. Nagrada je ustanovljena 2018. godine na 16. Skupštini Hrvatske udruge školskih knjižničara gdje su izabrani i članovi Povjerenstva za dodjelu Nagrade: Monika Meštrović, Vedran Škarica, Goranka Braim Vlahović i predsjednica Tanja Radiković.

Ceremonija se održala na osmom samostalnom stručnom skupu Hrvatske udruge školskih knjižničara pod nazivom „Sva lica školskih knjižnica“. Skup se održao povodom obilježavanja Međunarodnoga mjeseca školskih knjižnica u Supetru na otoku Braču.

-Čast mi je što imam prilike biti prva u nizu mladih školskih knjižničara koji su primili ovu nagradu. Možemo biti sretni i ponosni što smo dio ovog zvanja koje djeci pruža oslonac i smjernice. Kako bi djeca odrasla u odgovorne mlade osobe sposobne prilagoditi se svijetu punom mijene, potrebno ih je podučiti kako učiti, razmišljati, pronaći, vrednovati i koristiti informacije – učiniti ih informacijskim pismenima. U tijeku tog procesa razvijanja intelektualnih sposobnosti učenika, školska knjižnica mora biti srce škole – toplo i poticajno mjesto kojem se djeca iznova vraćaju i u kojem rastu i emocionalno i socijalno, mjesto koje im omogućuje razvoj tolerancije i prihvaćanja razlika, pruža slobodu, viziju i nadu bolje budućnosti-komentirala je nagradu knjižničarka Jelena Šaban.