°C 13

Pahulje snijega pobudile duh pjesništva: Održan festival "50 Poems for Snow"

03.12.2020.

Maja Peranić

Prvi snježni pokrivač nad Velikom Goricom donio nam je radosti i brige, ali probudio je i duh stvaralaštva među velikogoričkim pjesnicima. Naime sinoć je u našem gradu, drugu godinu zaredom, održan Festival "50 Poems for Snow" – inače međunarodni festival koji se održava na dan pojave prve pahulje snijega u godini. Budući da se nikad ne zna kada će to točno biti događaj se organizira u vrlo kratkom roku, a tako je bilo i jučer kada su se ispred Pučkog otvorenog učilišta u večernjim satima skupili velikogorički pjesnici.

Pjesme su čitali Ana Narandžić, Marija Ajša Peuc, Zlatko Majsec, a čitale su se i pjesme Darije Žilić. Moderatorica je bila književna prevoditeljica i promotorica lijepe književnosti Romana Perečinec koja je i organizatorica događanja.

Sudionici festivala su zadovoljni ovogodišnjim događajem koji je unatoč epidemiološkoj situaciji uz njih uspio privući i nešto publike. U svom duhovitom, pjesničkom stilu ovu je manifestaciju za VGdanas prokomentirao predvodnik slam poezije u Velikoj Gorici – Zlatko Majsec.

-Jučerašnje recitiranje na pjesničkoj manifestaciji "50 poems for snow" privuklo je, koroni usprkos, 1000 % više publike no prošle godine. Naime prošle godine radilo se o, ne računajući pjesnike/inje, o jednoj, a ove godine o 10 osoba. Tematika pjesama varirala je od lirsko emotivnih, ljubavno erotičnih, zezantsko reminiscentnih, metafizičkih pa sve do sasvim osobno ispovjedačkih. Možda se u popis tema mogla ugurati i još pokoja da nakon 3 kruga čitanja već dobrano nazebli neki nisu odlučili potražiti neko toplije utočište, a mi preostali zamijenili sjeverni dio POUVG-a onim južnim - u društvu prinove zvane hmeljni napitak - a gdje smo jedni s drugima podijelili interne dogodovštine i razmišljanja o životu koja će, bez sumnje, krasiti neke nove poetske retke-kazao je Majsec.

50 Poems for Snow je međunarodni pjesnički festival pokrenut 2012. godine u Zagrebu na ideju Saše Šimprage i u organizaciji s Aleksandrom Hutom Konom. Festival nema nikakav proračun i sve se organizira kroz počasni rad tj. volonterski.

(foto: Gradska knjižnica Velika Gorica)

 

Galerija slika

Pahulje snijega pobudile duh pjesništva: Održan festival "50 Poems for Snow" Pahulje snijega pobudile duh pjesništva: Održan festival "50 Poems for Snow" Pahulje snijega pobudile duh pjesništva: Održan festival "50 Poems for Snow" Pahulje snijega pobudile duh pjesništva: Održan festival "50 Poems for Snow" Pahulje snijega pobudile duh pjesništva: Održan festival "50 Poems for Snow"