Novosti Sport Događanja

Pejzaži Slobodana Krilčića „Svjetlost i ja“ izloženi u Galženici

13.05.2024. / Redakcija

Od 13. do 26. svibnja svi zainteresirani mogu u Knjižnici Galženica pogledati radove „Svjetlost i ja“ Slobodana Krilčića.

Nova izložba likovnih radova jednog od prihvaćenih prijavitelja na Poziv za izlaganje likovnih radova u Knjižnici Galženici objavljen u lipnju 2023. obuhvaća i njegove slike.

Slobodan Krilčić rođen je u Velikoj Gorici 1958. godine, gdje je pohađao osnovnu školu. Gimnaziju i Ekonomski fakultet završio je u Zagrebu. Radni vijek proveo je radeći kao ekonomist u više firmi, a od kraja 2019. sretno je umirovljen i od tada se intenzivnije bavi svojim hobijima: čitanjem, slikanjem, slušanjem glazbe i radovima u vrtu.

Nema slikarsku naobrazbu, samouk je. Slikati je učio proučavajući stare majstore i pokušavajući u svojim radovima doseći ljepotu njihovih djela. Najveći uzori su mu: J. Constable, W. Turner, C. Monet i ostali impresionisti, naši F. Kovačević, C. Medović, S. Raškaj i drugi te suvremeni majstori akvarela A. Toshiyuki, K. Harusaki, I. Ibryaev i drugi.

Najviše voli slikati pejsaže iz šire okolice Velike Gorice, Istre i Istočne Engleske. U njima nastoji dočarati atmosferu, igru svjetla, sjena, boja, ali i svoju radost i očaranost ljepotom koju gleda i upija. Ponekad slika imaginarne pejsaže, kada ima potrebu iskazati neka unutrašnja raspoloženja ili razmišljanja.

Tehnike koje koristi u svojim radovima su: akvarel, suhe pastele, drvene bojice i vinorel – slikanje crvenim vinom na akvarel-papiru.

Svojoj supruzi, pjesnikinji Ani Fostač-Krilčić, ilustrirao je zbirku poezije „Pukotine“ i zbirku dječjih pjesama „Gackalo-trackalo“.

“Poštovani prolaznici, svi smo mi povezani i jedni drugima na razne načine ostavljamo tragove na duši. Ako pogled na ove moje radove u vama izazove i najmanji trag zadovoljstva, utrošeno vrijeme i trud dobit će novi, dodatni smisao. Stoga zahvaljujem na svakom vašem pogledu – poručio je Slobodan Krilčić.

 

(Foto: Gradska knjižnica Velika Gorica)

Podijeli