°C 25

Pišem ti pismo…u doba korone: Knjižnica otvorila natječaj za najpismo, evo kako možete sudjelovati

01.04.2020.

Petar Brnada

Unatoč posebnim okolnostima, i ove godine Gradska knjižnica Velika Gorica po deveti put raspisuje natječaj Pišem ti pismo.

-Odlučili smo natječaj prilagoditi novonastalim okolnostima – dobu koronavirusa – i pozvati vas da nam šaljete svoja pisma inspirirana svojim iskustvima, a vjerujemo da vas inspiracija niti ovaj put neće iznevjeriti- kažu iz knjižnice.

Podsjećaju pritom kako je sigurno da se svatko od nas na drukčiji način nosi s iskustvima straha, pa i povremenim naletima panike, da svatko na drugačiji način doživljava izolaciju i socijalnu distancu koja nas udaljava od nama najbližih. Ovo je doba novih pitanja za svakog od nas u ovom vremenu koje nam naizgled ne nosi ništa lijepo, pitanja koja nas tjeraju da iznova preispitujemo sve što nam se do sada činilo tako važnim, a što iznenada postaje sasvim nebitno.

Iz knjižnice dodaju da je ovo također doba u kojem se mijenjamo, nalazimo nove načine da otkrijemo ljepotu i nadu tamo gdje ju do sada nismo mogli vidjeti. Duhovna snaga koju svatko od nas mora tražiti možda i na neočekivanim mjestima, u nama samima, u novim načinima komunikacije koja nam je kao ljudima imanentna, u brizi za druge i traženju uzora u ljudima koji nam pomažu da prebrodimo ovo za sve nas teško vrijeme.

-Zato vas pozivamo da kroz formu pisma izrazite i podijelite svoja iskustva u doba korone, a možete pisati svima koji su vas inspirirali, zadivili, onima koji vam nedostaju, kao i onima na koje ste iz nekog razloga ljuti. Ovo je prilika da im uputite svoju zahvalu, divljenje, kritiku, izrazite svoj ponos… Djeci koja su prisiljena ostati u kućama dok vani buja proljeće, naporima učitelja da se odjednom pretvore u IT stručnjake kako bi se ova školska godina privela uspješnom kraju, svojim starijima koji teško izlaze na kraj sa svojom samoćom, prijateljici s kojom želite jednostavno popiti kavu, poznanici medicinskoj sestri čije je zdravstveno stanje svakodnevna lutrija, nekome svome na drugom kraju planete u vremenu kad ne možete bez propusnice otputovati ni do Siska, a kamoli u drugu državu- rekli su iz knjižnice.

Natječaj je otvoren od 1. do 30. travnja 2020., a ovog puta svoja pisma trebate uputiti putem e-maila i to na adresu pisemtipismo2020@gmail.com.

U obzir za nagrade ulaze sva pisma koja do 30. travnja 2020. pristignu na navedenu e-mail adresu.

-Ove godine nagradit ćemo natjecatelje u tri kategorije: Naj pismo odraslih, Naj srednjoškolsko pismo i Naj dječje pismo. Prilikom slanja pismo trebate potpisati šifrom (radi objave radova na web stranicama) te navesti kategoriju u kojoj se natječete i grad iz kojeg nam pišete. Svoje osobne podatke ne trebate slati, već ćemo ih zatražiti naknadno od autora nagrađenih pisama- navode konkretne upute iz knjižnice te dodaju da će o naj pismima odlučiti prosudbeno povjerenstvo u sastavu: književnica Nada Mihoković-Kumrić, te knjižničarke Gradske knjižnice Velika Gorica Ivana Grubačević i Morana Peranić.

Rezultati natječaja bit će objavljeni na web stranici knjižnice, a svi sudionici bit će osobno obaviješteni. Datum objave rezultata natječaja je Svjetski dan pisanja pisama, 11. svibnja 2020, a nagrade (knjige) osigurava Gradska knjižnica Velika Gorica.