Novosti Sport Događanja

"Pjevaj, sviraj, pleši": Učenici OŠ Novo Čiče prikazali su na međunarodnom projektu hrvatske tradicijske plesove

20.07.2022. / Redakcija

Učenici OŠ Novo Čiče prikazali su na međunarodnom projektu „Pjevaj, sviraj, pleši“ pjesme i plesove Turopolja, Posavine i Podravine, a izvještaj o tomu, koji je napisala Mia Vidaković iz 8. A, prenosimo u cijelosti.

 

"Naša škola već drugu godinu sudjeluje u projektu "Pjevaj, sviraj, pleši". Prošle godine projekt se održavao samo na području naše županije, međutim ove godine postao je međunarodni. Ovogodišnja tema bila je tradicijska glazba Hrvatske.

U projektu su sudjelovali učenici od 4. pa sve do 8. razreda. Učenici 4. razreda izveli su koreografiju Kvocaj, kvocaj, kvocalica iz Podravine. Učenice od 5. do 8. razreda predstavile su se pjesmom i plesom Turopolja, Posavine i Podravine. Predstavile smo se pjesmom i plesom Lepo naše Turopolje, Turopoljski drmeš, Polka te Paragvajz.

Vodila nas je i pripremala naša profesorica glazbene kulture Agneza Ivančić koja je vrijedno radila sa svima nama.

Svi smo se trudili i radili kako bismo čim bolje uvježbali korake te smo imali dodatne probe s profesoricom.

Subjektivno, jako mi se svidjelo upustiti se u sve to. Bilo je jako zanimljivo obući nošnju i vidjeti kako je to sve u prošlosti izgledalo. Na turopoljskoj nošnji prevladavaju crvena i bijela boja te su bogate ukrasima. Nošnja se sastoji od više dijelova: opleća, zaslona i rubače koja prekriva gornji i donji dio tijela. Na nogama smo imale opanke. 

Nadamo se da će se ovaj projekt i dalje održavati te da ćemo, kao i do sada, nastaviti biti njegovim dijelom. Također se želimo zahvaliti u KUD-u “Čiče” iz Novog Čiča na posuđenim nošnjama te Snježani Pastuović i Tei Jurić na pomoći pri uvježbavanju koreografija s 4.razredom.
Naše uratke možete pogledati u nastavku. 

Mia Vidaković, 8.A"

 

 

Podijeli