Novosti Sport Događanja

Plemenita opčina stvara digitalnu arhivu o povijesti Turopolja

10.01.2017. / Nefertum IT
Plemenita opčina turopoljska na svojim internetskim stranicama www.turopolje.hr počela je stvarati digitalnu arhivu radova o povijesti POT-a odnosno Turopolja. Jedna od temeljnih zadaća POT-a je i očuvanje bogate povijesne baštine Turopolja koju pisanim tragom pratimo od 13. stoljeća. Upravo stoga POT je unutar svoje organizacije pokrenuo tzv. Povijesni odbor koji će za cilj imati istraživanje i predstavljanje bogatog nasljeđa koji su nam ostavili naši preci kroz stoljeća.

- Kroz predavanja, nove publikacije i povijesna istraživanja želimo učvrstiti naš turopoljski identitet i pokazati koliko je Turopolje kroz svoju Plemenitu opčinu očuvalo posebnosti našega kraja - kažu iz POT-a o budućem radu.

Na internetskim stranicama POT-a pokrenuta je i digitalna arhiva radova o povijesti POT-a koju trenutno čini desetak radova eminentnih autora koji se bave istraživanjem povijesti Turopolja. Prve objave dolaze iz suradnje POT-a i Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica odnosno njene Biblioteke Albatros koja je izdavač “Ljetopisa Grada Velike Gorice”, a u kojim dosadašnjim izdanjima su izlazili radovi na temu povijesti POT-a.

- Iako se tehničkim rješenjem i svojim obimom nalazimo još daleko od pojma “digitalne arhivske baze”, ovim činom želimo potaknuti na okupljanje arhivske i povijesne građe u digitalnom obliku kako bi ona bila dostupna široj publici - poručuju iz POT-a s pozivom autorima da prošire ovu digitalnu arhivu, a o svim aktivnostima POT-a možete se upoznati i preko njihove Facebook stranice.

potcentar2.jpg

Podijeli