Novosti Sport Događanja

Počinje 24.Biblijsko bdjenje: Pridružite se danonoćnom čitanju Svetog Pisma

13.02.2024. / Ivana Ćurić

Dvadeset i četvrto Biblijsko bdjenje, danonoćno čitanje Biblije, u župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici započet će na čistu srijedu – pepelnicu,14. veljače, nakon mise u 18.30 sati.

Sveto pismo započet će čitati župnik Norbert Ivan Koprivec, a nakon njega izmjenjivat će se čitači prema unaprijed napravljenom rasporedu. Čitanje će trajati 5 dana i za to vrijeme Sveto će se pismo u cijelosti pročitati, a očekuje se oko 200 čitača. Čitanje će biti prekidano jutarnjim i večernjim euharistijskim slavljima u 7:00 i 18:30. Prije misa vjernici će imati priliku za ispovijed.

-Biblijsko bdjenje je već tradicija kod nas u Velikoj Gorici, danonoćno se čita do ponedjeljka i radujemo se da ćemo opet častiti Božju riječ, čitati i o njoj razmišljati te tako i poticati na život po Evanđelju. Još ima mjesta da se upišu čitači i tako sudjeluju u svemu, a mogu sudjelovati i slušanjem i doći u crkvi u bilo koje doba dana i noći jer to je na neki način i duhovna obnova za one koji sudjeluju-rekao nam je vlč.Norbert Ivan Koprivec, župnik župe Navještenja Blažene Djevice Marije.

Završna svečanost Biblijskog bdjenja započet će u subotu, 24.veljače misom zahvalnicom za pročitanu Bibliju i primljene milosti koju će predslaviti vlč.Tomislav Hačko,vicepostulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije i urednik Službenog vjesnika Zagrebačke nadbiskupije.

U župi Navještenja, u kojoj se na poseban način časti događaj kojim je Marija primila vijest od Boga da će začeti i roditi Sina Božjega, čašćenje Božje riječi Biblijskim bdjenjem prvi se put dogodilo 2001. godine. Više se godina na redovitim susretima okupljala skupina laika. Čitali su Božju riječ, molili, pjevali i osjetili poticaj Duha Svetog na početku novog tisućljeća ljudima skrenuti pozornost na zapisanu Božju riječ. Zamisao čitati Bibliju neprekidno pet dana i pet noći prihvatio je i podržao ondašnji župnik mons. Josip Frkin.

Smisao takvog čitanja je da Sveto pismo iz skrivenih polica dođe na najsvetije mjesto u kući, da bude blizu oku, a na taj način i blizu srcu i da čovjek počne živjeti prema Božjoj riječi.

Riječ Božja je putem Biblijskog bdjenja iz Velike Gorice „nastavila trčati i proslavljati se“ (usp. 2 Sol 3,1) i u drugim župama diljem Hrvatske, a prešla je i granice Domovine. Neprekidno čitanje Svetoga pisma 2008. godine zaživjelo je u Rimu kada je čitanje započeo Sveti Otac Benedikt XVI. Za tu prigodu, u materijalima biskupske Sinode o Božjoj riječi koja se tada odvijala, istaknut je prijedlog velikogoričke župe Navještenja da se uvede blagdan Riječi Božje. 2020. godine u sveopćoj se Crkvi po prvi put slavila Nedjelja Božje Riječi.

 

 

 

Podijeli