Novosti Sport Događanja

Počinju VG Fest i Dani mladih: Glavna tema umjetna inteligencija i robotika

29.05.2024. / Redakcija

Velika Gorica će oživjeti uz uzbuđenje i vibraciju kreativnosti, zabave i edukacije jer se bliži 11. VG Fest i Dani mladih. Jedan od omiljenih godišnjih događaja na otvorenom održat će se od 1. do 9. lipnja kada nam donosi obilje aktivnosti i sadržaja za sve uzraste koji su posebno usmjereni na mlađe generacije našeg grada.

VG Fest i Dani mladih predstavljaju više od obične manifestacije za mlade - to je prilika za zajedništvo, inspiraciju i promicanje kulture, umjetnosti i znanja. Kroz raznolikost programa, ova manifestacija promiče sve ono što čini Veliku Goricu jedinstvenom i živopisnom zajednicom. Ove godine, s posebnim naglaskom na umjetnu inteligenciju, robotiku i aktivnosti vezane uz nju, VG Fest i Dani mladih stavljaju Veliku Goricu u središte inovacija i tehnološkog napretka.

Turističku zajednicu grada Velike Gorice posebno veseli što će ugostiti jednu od naprednijih škola za gaming i izradu video igara - Tehničku školu Sisak, koja će predstaviti svoje najnovije projekte i demonstracije.

-Izuzetno mi je drago da će se ova mlada manifestacija upravo održati u znaku novih tehnologija, robotike , računalstva , umjetne inteligencije, dronova. Nadam se da će to postati tradicija i zaštitni znak dana mladih. U Velikoj Gorici je nedavno i predsjednik Vlade Republike Hrvatske otvorio dva kapitalna projekta koji se mogu usko nadovezati uz poduzetništvo i mlade to su Regionalan centar kompetentnosti i Poduzetnički inkubator. Gdje se mi nadamo da će iz takvih inkubatora naučeni iskustvom od prije izaći novi Rimac i Infobit i novi uspješni mladi ostvareni ljudi. Upravo zato i ovakve manifestacije poput Dana mladih imaju veliku važnost u popularizaciji zapravo učenja, znanja novih tehnologija i svega onoga što nije budućnost već možemo reći sadašnjost i iz tog razloga pozivam sve da nam se pridruže, steknu nova znanja i da s nama kreiraju onu sliku naše Velike Gorice moderne i prekrasne kako ju doživljavamo i živimo- rekao je gradonačelnik Krešimir Ačkar prilikom predstavljanja manifestacije.

Ova manifestacija pruža jedinstvenu priliku za promociju Velike Gorice kao modernog grada u korak s trendovima i inovativnostima.

-Dani mladih, nova su i mlada manifestacija koja se drugu godinu zaredom, na inicijativu i uz potporu gradonačelnika Krešimira Ačkara, organizira u Velikoj Gorici. Posebno smo ponosni što prvi put u našem gradu imamo priliku ugostiti robote, uključujući robota psa, koji će se družiti s djecom i posjetiteljima. Sadržaja i ove godine ima zaista mnogo, no posebno smo ponosni na inovativni dio sadržaja koji su, u skladu s trendovima i interesima mladih, usmjereni na radionice i aktivnosti u kombinaciji s robotikom i umjetnom inteligencijom. Program na manifestaciji, između ostalog uključuje školu drona, LIDAR 3D skener, STEMI Hexapod, panel o umjetnoj inteligenciji, 3D printanje i crtanje, demonstraciju proizvodnje videoigara u suradnji s Tehničkom školom Sisak, učenje engleskog jezika uz pomoć umjetne inteligencije, uvid u filmsku industriju i proizvodnju filma, školu fotografije. Uz sve to, naravno, njegujemo i tradicionalno, stoga se u Veliku Goricu, nakon 11 godina, vraća i Sajam cvijeća popraćen buvljakom, gastro druženjem, ali i kreativnim radionicama. S druge strane, VG Fest, po običaju, poseban naglasak stavlja na ekologiju i podizanje svijesti o očuvanju okoliša, stoga će velik dio programa biti usmjeren, osim na mlade, i na očuvanje okoliša i promicanje veće odgovornosti prema prirodi - izjavila je direktorica Turističke zajednice Maja Toth Bušljeta.

Prvi vikend

Prvi puta u Velikoj Gorici organizira se višednevna škola fotografije za talentirane srednjoškolce i studente. U Parku dr. Franje Tuđmana, cijeli vikend donosi zaista bogat program koji će osigurati smijeh i zabavu. Bit će složen veliki animacijski park. Sajam cvijeća počinje u subotu prijepodne uz ponudu predivnog cvijeća donosi i gastro ponudu turopoljskih štrukli by Ivana Belošević. S nama će biti i Buvljakuše koje organiziraju Buvljak u već poznatom izdanju. U popodnevnim satima održat će se i radionice koje njeguju tradiciju na inovativan način, pa će se tako izrađivati privjesci od filca.

Nedjelja, 02. lipnja u potpunosti će biti prilagođena mlađim naraštajima, a s početkom od 18:30 sati GEEK Club donosi FC24 FIFA turnir na PlayStationu 5., a svi zainteresirani za igranje FC24 mogu se prijaviti putem obrasca: ovdje.

Izložbe, radionice, koncerti

Osim zabave, u periodu od 01. do 09. lipnja, Dani Mladih i VG Fest nude priliku za učenje i istraživanje, posebice umjetne inteligencije. Po prvi put, ova manifestacija nudi suradnju i uvid u praktičan rad s umjetnom inteligencijom te kako uz umjetnu inteligenciju možemo učiti, ali se i zabavljati.

Drugi vikend započinje manifestacijom“ Petek na Gorice“ gdje će u jutarnjim satima biti prilika za kupnju proizvoda lokalnih proizvođača, a u popodnevnim satima održava se otvorenje izložbe Renata Glogovčana, „Velika Gorica - nekad i sad“ te nastup VIS JANE, mladog glazbenika Martina Kutnara te za kraj večeri Dj Aldo Morro.

Po drugi put ove godine Tehnička škola Sisak dolazi u Veliku Goricu, a nakon sudjelovanja u Turopoljskom fašniku, ovog puta na Tuđmanac donose, između ostalog, i 3D printer kojeg će nam predstaviti, ali i pružiti djeci zanimljivu interakciju kroz 3D printanje. Po običaju, posjetiteljima će osigurati gaming, ali i sudjelovanje u izradi video igara.

Suradnja s tvrtkom NOTUM Robotics

Dani mladih posebno su posvećeni robotici i umjetnoj inteligenciji, stoga u suradnji s NOTUM Robotics Velikogoričanima ćemo predstaviti Robota psa (s kojim će se posjetitelji moći i družiti), školu drona, 3D animacije (djeca će crtati na papir svoje omiljene likove npr. iz crtića, a potom će ih NOTUM robotics pretvoriti u 3D lika koji hoda), robota LIDARA koji omogućava da vidimo stvari koje golim okom ne možemo vidjeti te mnogo toga još.

-Zahvaljujem Gradu Velika Gorica i gradonačelniku što su prepoznali važnost visokih tehnologija i educiranje javnosti o istima. Tu ćemo svakako probati doprinijeti s našim sadržajima, imali ste priliku vidjeti robota- psa , također donijeti ćemo i druge robote, senzore, robote LIDERE, te ćemo prikazati na koji način roboti vide stvarnost oko sebe, mogućnost 3D skeniranja, školu drona, edukacija o umjetnoj inteligenciji s interaktivnim panelima gdje će posjetitelji moći razumjeti kako umjetna inteligencija radi i vidjeti što zapravo može. Velika mi je čast biti dio ovako šarenog programa te se nadam da će i posjetiteljima biti zanimljivo-- rekao je Milan Rajčević iz NOTUM Robotics

U suradnji s Ravnateljstvom Civilne zaštite kroz program “Na putu do smanjenja rizika od katastrofa” odvijat će se cjelodnevna priredba “Usvoji znanja da šteta bude manja”,

Za dobru zabavu na 11. VG festu bit će zadužen Edo Maajka, jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih hip-hop izvođača na ovim prostorima. Edo Maajka će svojim nastupom dodatno obogatiti bogati glazbeni program i osigurati nezaboravan provod za sve posjetitelje.

Edo Maajka poznat je po svojim energičnim nastupima i hitovima koji su obilježili regionalnu glazbenu scenu. Njegovi tekstovi, često prožeti socijalnom tematikom i oštrim kritikama društva, osvojili su brojne fanove i osigurali mu status jednog od najutjecajnijih hip-hop izvođača u regiji.

I ove godine VG fest posebnu pažnju usmjeruje ka zaštiti okoliša tako da u suradnji s Gradom Velika Gorica i odjelom za zaštitu okoliša organizira niz edukativnih radionica te izložbu “Biljni i životinjski svijet u Turopoljskom zavičaju”.

Podijeli