°C 22

Pokazali znanje iz pružanja prve pomoći

06.06.2017.

ivana

U Buševcu je proteklog vikenda osvanulo evakuacijsko naselje, srećom elementarnih nepogoda i katastrofa nije bilo u stvarnosti, već su bile dio scenarija po kojem je Gradski interventni tim Crvenog križa izveo vježbu.

Paralelno s vježbom održala se i Smotra prve pomoći na kojoj su sudjelovale brojne ekipe djece, mladih i volontera Crvenog križa.

-Ovo nam je peta po redu vježba Gradskog interventnog tima, a ujedno i treća po redu smotra prve pomoći, malo smo izašli iz Grada Velike Gorice, uvijek smo na Parku dr.Franje Tuđmana,ali svibanj i lipanj puni su događanja, pa smo u Buševcu kako bi možda i okolna mjesta vidjela što sve Crveni križ radi. Našem timu ovo je vježba da naprave evakuacijsko naselje u kojem bi trebalo živjeti do 50-70 ljudi iseljenih iz svojih domova u slučaju elementarne nepogode,katastrofe, pada aviona i sl. Podigli su naselje s pet šatora, u jednom je kuhinja i volonteri koji su educirani za kuhanje, tu je šator za prvu pomoć, šator za smještaj, jedan za psiho-socijalnu pomoć i to je interventnom timu za vježbu- rekla nam je Suzana Strunjak, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Velika Gorica.Uz evakuacijsko naselje iza čardaka na Trgu seljačke sloge ekipe djece i mladih pokazivale su što sve znaju kada je u pitanju pružanje prve pomoći. Rane dočarane šminkom i bojama sanirali su kao da su prave.

-Smotra prve pomoći služi da ekipe pokažu što znaju iz pružanje prve pomoći, već imamo običaj da na Smotru pozivamo sve vrste ekipa, nisu to samo društva Crvenog križa, imamo izviđače, ekipe osnovnih škola, naš Gradski interventni tim, goste iz Zagreba, Dugog Sela, Valpova, Buja, Ivanić Grada i Siska. Specifikum je što su realistično prikazane rane u situacijama s više povrijeđenih, npr. djeca su brala trešnje pala su s drveta i ozlijedila se, zatim ugriz zmije, srčani udar i kako sanirati povrede do dolaska hitne pomoći-dodala je ravnateljica Strunjak.

Svi znatiželjni građani mogli su posjetiti smotru koja se održavala gotovo tijekom cijelog dana, ali mogli su i naučiti kako pružiti prvu pomoć uz automatski defibrilator, uređaj za pružanje prve pomoći kakvog imaju gotovo svi šoping centri, kolodvori, pa i gorički Tržni centar.

Galerija slika

Pokazali znanje iz pružanja prve pomoći Pokazali znanje iz pružanja prve pomoći Pokazali znanje iz pružanja prve pomoći Pokazali znanje iz pružanja prve pomoći Pokazali znanje iz pružanja prve pomoći Pokazali znanje iz pružanja prve pomoći Pokazali znanje iz pružanja prve pomoći Pokazali znanje iz pružanja prve pomoći Pokazali znanje iz pružanja prve pomoći Pokazali znanje iz pružanja prve pomoći Pokazali znanje iz pružanja prve pomoći