Novosti Sport Događanja

Posjetite Mogutsku šumu, Velesov lug i Pozejevo gnijezdo i upoznajte nevidinčiće te ostala mistična bića iz narodne predaje

07.09.2022. / Redakcija

 

Festival zaboravljenih priča i narodnih predaja ovog vikenda omogućit će posjetiteljima da zavire u mistični svijet coprnica, čarobnjaka i šumskih bića. Glavne zvijezde u kuriji Modić Bedeković ove godine bit će nevidenčeki ili ti nevidinčići, poznati i kao posvečkari i langolijeri u sjevernijim krajevima, te maciči, malići i tintilini u primorskim krajevima te otocima.

Riječ je o mitskim bićima iz predslavenskog perioda, koja su se prema legendi noću skupljala oko kuća ili pak po poljima i šumama. Prema riječima pripovjedača oni su nevidljiva stvorenja koja ispuštaju zvukove slične plaču malog djeteta, a za toplih ljetnih noći formiraju se u obliku kružne plazme, lopti nalik, koja gori i pluta na toplome zraku, ili se pak kotura iznad površine vode. Voljeli su mlijeko i slatkiše, pa bi im domaćini, da ih udobrovolje, ostavljali mlijeko, a u nekim krajevima ti mali nestašćci bi znali polupati suđe i prozore kada bi po kuhinji tražili sakriveno brašno ili slatkiše. Ljudima bi znali i sakrivati stoku, ali bi je i vratili kada bi im se ostavio dar u slatkome ili mlijeku.

Posjetitelje i ove godine očekuje bogat dvodnevni program počinje u subotu u 16 sati, nastavlja se u nedjelju u 16 sati. Svi zainteresirani u Mogutskoj šumi moći će naučiti izraditi zmajevu sluz ili u Velesovom lugu proći Vilinski crtački studio ili pak u Pozojevu gnijezdu naučiti rukovati srednjovjekovnim lukom i strijelom, a možda i proći Školu letenja Nevidinčića. Stvarno za svakoga ponešto.

Kako smo doznali za Perunfestom vlada veliki interes pa su organizatore već kontaktirali ljubitelji ove vrste festivala iz cijele zemlje.

- Zvali su nas iz Šibenika, Rijeke i Osijeka pitaju nas gdje mogu prespavati u Velikoj Gorici , a to i je cilj jedne kulturno-turističke manifestacije da privuče ljude iz ostatka zemlje i inozemstva. Želja nam je da privučemo turiste koji će potrošiti svoj novac u našem gradu – rekla nam je ravnateljica Muzeja Turopolja Margareta Biuškupić Čurla.

Po prvi puta naplaćuju se i ulaznice pa je ulaz za djecu mlađu od sedam godina besplatan, a ulaznica iznosi 15 kuna za dva dana, odnosno 10 kuna za jedan dan. Postoje i obiteljske ulaznice koje iznose 50 kuna za dva dana i 30 kuna za jedan dan.

Podijeli