°C 10

Poslušajte čaroliju na klaviru Darka Žuka

06.11.2017.

ivana

Pijanist Darko Žuk održat će klavirski recital u Koncertnoj dvorani Umjetničke škole Franje Lučića u Velikoj Gorici (Slavka Kolara 23) što možete poslušati besplatno u utorak, 7. studenog, u 19 sati.

Na programu su skladbe Wolfganga Amadeusa Mozarta i Dore Pejačević, a za ovog samozatajnog pijanistu kritičari kažu da klavir pod njegovim prstima zvuči kao orkestar.Želite li doživjeti svu ljepotu klavirske izvedbe ne biste trebali propustiti ovaj događaj.

Pijanist Darko Žuk rođen je u Sisku 1971. godine. Osnovnu i srednju glazbenu naobrazbu iz glasovira stječe u Zagrebu kod Ane Nagy u Centru za odgoj i obrazovanje 'Vinko Bek' te kod Tatjane Patarčec u Glazbenoj školi 'Blagoje Bersa'. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je 1994. i magistrirao 1998. u klasi Ksenije Kos. Trenutno predaje glasovir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Pohađao je seminare istaknutih svjetskih pijanista i glasovirskih pedagoga kao što su E. Timakin, R. Kehrer, S. Kovacevich, A. Valdma i K. H. Kämerling. Usavršavao se u Duinu kod A. Delle Vigne te u Lovranu kod M. Ambokadze. Uspješno je nastupao na pijanističkim natjecanjima u Hrvatskoj, Mađarskoj i Njemačkoj.

Održao je niz zapaženih solističkih recitala, među ostalima, i u organizaciji Hrvatske glazbene scene mladih te Udruge 'Homer'. Kroz brojne nastupe s različitim komornim sastavima istaknuo se i kao komorni glazbenik. Redovito surađuje s vodećim hrvatskim orkestrima poput Zagrebačke filharmonija, Varaždinskog komornog orkestra, orkestara Windstrings i Simfonietta te Orkestra MOC-a.

Posljednjih godina održao je nekolicinu zapaženih klavirskih recitala, koji su izazvali veliku pozornost publike i hvalospjeve kritike. Među njima posebno se ističu koncerti održani u Muzeju Mimara: program u cijelosti posvećen skladbama Richarda Wagnera u transkripcijama Franza Liszta (2014.) te program "Poziv na ples" (2015.)

Tijekom svog umjetničkog razvoja djelovao je i kao klavirski pedagog glazbenih škola u Zagrebu (Bersa, Lisinski, Zajc). U tom razdoblju bavio se također i stvaralačkim radom. Dio njegovih komornih ostvarenja ugledalo je svjetlo dana zahvaljujući izvedbama njegovih učenika i kolega. Danas je predavač obligatnog klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. U dosadašnjem pedagoškom radu može se pohvaliti nagradama, među kojima je nekoliko prvih, koje su na domaćim i međunarodnim natjecanjima mladih pijanista osvajali njegovi učenici od kojih su danas neki uspješni studenti te pedagozi klavira.

(foto: Youtube screenshot)