°C 23

Povodom dana zdravlja podsjećamo na rad Andrije Štampara u Mraclinu

08.04.2020.

Redakcija

Jučer je bio Svjetski dan zdravlja! U strahu od zdravstvene ugroze COVID19 koja je uznemirila cijeli svijet, pa tako i našu domovinu moramo se prisjetiti jedne iznimno važne osobe i njegovog projekta u turopoljskom kraju koji je utjecao i još uvijek utječe na hrvatsko zdravstvo. Riječ je o dr. Andriji Štamparu (1888. – 1958.) i projektu asanacije turopoljskog sela Mraclin.

Naime, asanacija (u Rječniku medicinskog nazivlja definirana kao skup koordiniranih medicinskih, poljoprivrednih i kulturnih postupaka ili radova kojima se uklanjaju uvjeti za pojavu i širenje opasnih zaraznih i socijalnih bolesti) goričkog naselja Mraclin provodila se krajem 20-ih i početkom 30-ih godina 20. stoljeća uz financijsku potporu Rockefellerove zaklade i realizaciju dr. Andrije Štampara, kao i njegovih suradnika iz Higijenskog zavoda i Škole narodnog zdravlja. Ovaj projekt postao je ogledni model u cijelom svijetu i primjer odlične suradnje stručnjaka i lokalne zajednice na rješavanju higijensko-zdravstvenih problema na jednom mjestu uz primjenu metoda zdravstvene skrbi, zdravstvene edukacije lokalnog stanovništva i sanitarno tehničkih zahvata. Projekt je utjecao i na svijest Mraclinaca kojima moramo zahvaliti na njihovoj hrabrosti i otvorenosti prema promjenama i spremnosti na suradnju u uvjetima koji im do tada nisu bili dostupni, a vjerojatno niti poznati. Nakon poboljšanih medicinskih, građevinskih, poljoprivrednih i kulturnih uvjeta i oni su imali bolji pogled na život, kulturu življenja i stanovanja, obrazovanja i odnosa prema ljudima. Asanacija je osim pozitivnog utjecaja na Mraclin imala izniman utjecaj na čitavu državu, ali i čitav svijet.

Dr. Andrija Štampar, njegovi suradnici i suradnice brinuli su se za zdravlje naših ljudi u prošlosti, ali i osigurali temelje boljeg zdravlja i zdravstvenog sustava za sve nas danas i generacije koje tek dolaze. Što drugo napisati osim veliko hvala, vječni smo vam dužnici.

Dakako, ovom prilikom trebamo dati podršku svim zdravstvenim djelatnicima koji se svakodnevno razboritošću suočavaju s ugrozom koronavirusa, spašavajući brojne živote od svima jos nepoznate a opasne pandemije koja će zasigurno ostati personifikacijom za prvu polovicu 2020. godine. U nadi da ova ugroza čim prije prođe, trebamo preventivno reagirati apsolutno svi, kako bi čim prije pobijedili virus koji je odnio mnoge živote u svijetu posljednja dva mjeseca.

 

Foto i izvor: stampar.hr