Novosti Sport Događanja

Preminuo Zdravko Mateša-Moka: „Otišao je istinski Turopoljac i ostavio dubok trag iza sebe“

30.04.2021. / Petar Brnada

Zdravko Mateša- Moka, samouki kipar i pisac iz Turopolja, preminuo je 28. travnja u 70. godini života. Od Zdravka se opraštaju njegovi sumještani koji su istaknuli da je otišao istinski Turopoljac koji je ostavio dubok trag iza sebe.

Sa Zdravkom smo se susreli nekoliko puta, a zadnji puta s njime smo razgovarali povodom objave njegova romana „Baraka“ posvećenog radnicima u drvnoj industriji Turopolje koja je bila kotač naseljavanja i razvoja ovog mjesta, a među kojima su bili njegov otac i majka.

-Od malena vezan za Turopolje i drvnu industriju Zdravko je uz pomoć mještana i lokalnih udruga u trajno sjećanje izradio dva spomen obilježja u našem mjestu. Prvo je spomen obilježje sv. Florijanu koje je zajedno sa vatrogascima izradio povodom 75 godina DVD-a Turopolje, a drugo koje je podigao u spomen vrijednom turopoljskom radniku i nalazi se u našem parku. Manje je poznato da se u Rakitovcu u kapelici na oltaru nalaze drveni kipovi sv. Petra i Pavla, koje je on izradio.

Osim što je bio samouki kipar, on je i autor romana Baraka. Zdravko je odrastao i živio u mjestu Turopolje i drvnu industriju. Ta veza u njemu je probudila osjećaje koji su vezani za mukotrpan rad radnika u drvnoj industriji, a među tim radnicima bili su upravo njegov otac i majka. Roman Baraka upravo je ta poveznica autora sa svim događajima u industriji koji su se zbivali svakog dana, no roman sadrži i mnogobrojne priče iz života dotičnih radnika.

U zadnjem razgovoru rekao nam je da je u pripremi i novi roman, koji nažalost neće ugledati svjetlo dana. No tko zna ? Možda ipak netko nastavi tamo gdje je on stao. Moka, čuvat ćemo ono što si nam ostavio u trajno sjećanje.

Doviđenja Turopoljac i hvala ti na svemu!- napisali su mještani Turopolja opraštajući se od svog voljenog sumještanina.

 

Foto: Turopolje, VGdanas

Galerija slika

Preminuo Zdravko Mateša-Moka: „Otišao je istinski Turopoljac i ostavio dubok trag iza sebe“ Preminuo Zdravko Mateša-Moka: „Otišao je istinski Turopoljac i ostavio dubok trag iza sebe“ Preminuo Zdravko Mateša-Moka: „Otišao je istinski Turopoljac i ostavio dubok trag iza sebe“

Podijeli