Novosti Sport Događanja

Prestižna nagrada FER-a u rukama kurilovečkog profesora

08.12.2022. / Redakcija

Fakultet elektrotehnike i računarstva povodom Dana fakulteta dodijelio je nagrade za dostignuća svojim profesorima i studentima, a Zlatna plaketa ove je godine otišla u ruke prof.dr.sc. Siniše Srbljića iz Kurilovca.

Plaketa Josip Lončar, najprestižnija je nagrada Fakulteta elektrotehnike i računarstva, koja nosi naziv po akademiku prof. Josipu Lončaru, osnivaču elektrotehnike u Hrvatskoj te pokretaču laboratorijskih znanstvenih istraživanja u elektronici. Plaketa se dodjeljuje posebno značajnim pojedincima koji su značajno doprinijeli razvoju i položaju Fakulteta, a godišnje se dodjeljuju samo dvije Zlatne plakete.

Ove je godine to priznanje stiglo u Kurilovec od kuda je rodom prof. dr. sc. Siniša Srbljić. Kako stoji u obrazloženju nagrade, dodijeljena je za izuzetan doprinos razvoju nastave, znanosti i struke te međunarodne prepoznatljivosti Fakulteta u području računarstva.

Profesor Srbljić redoviti je profesor u trajnom zvanju Zavoda za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave, a djelatnik je FER-a od 1981. godine gdje je i doktorirao. Autor je nekoliko nastavnih udžbenika poput Uvoda u teoriju računarstva, Prevođenje programskih jezika, Jezični procesori i drugih. Posebno uspješnu karijeru ostvario je radeći za svjetske kompanije u istraživačkim centrima Bell Labs, AT&T Labs, Altera, Intel, Huawei i Global Logic, a predavao je sveučilištima američkog kontintenta - University of California, Irvine, i na University of Toronto u Kanadi. Njegovi znanstveni radovi i istraživanja danas su sastavni dio tehnologije koju koristimo, od računalnih procesora do pohrane podataka u oblaku.

Velikogoričani koji nisu dio znanstvene zajednice Sinišu poznaju kroz sportski i društveni angažman. Bio je trener u Karate klubu Radnik, dugogodišnji član uprave Udarnika, sudjelovao je u više međunarodnih relija kao član Auto moto društva Velika Gorica, osnivač je i prvi kapetan Turopoljskog banderija, a kao dragovoljac Domovinskog rata stekao je čin bojnika Hrvatske vojske.

Čestitamo na vrijednom priznanju!

Photo: FER / Goran Stanzl/PIXSELL

Podijeli