Novosti Sport Događanja

Pridružite se obilježavanju Dana mimoza u našem gradu: Godišnje 320 žena oboli od ove zloćudne bolesti

18.01.2023. / Ivana Ćurić

Hrvatska liga protiv raka, Veleučilište Velika Gorica, Gimnazija Velika Gorica te Liga protiv raka Zagrebačke županije, uz potporu Grada Velike Gorice i ove godine provode tradicionalnu javnozdravstvenu akciju Dan mimoza koja će se u našem gradu održati 21. siječnja.

Akcija će se prvenstveno provoditi na dobro znanoj lokaciji, na Tržnom centru u Velikoj Gorici od 10 do 13 sati.

-Ovom javnozdravstvenom akcijom želimo podignuti svijest i osnažiti naše sugrađane da se odazovu na nacionalne preventivne preglede, te da istaknemo važnost edukacije i pravovremenog cijepljenja protiv HPV-a-poručuju organizatori.

U Hrvatskoj posljednjih 10 godina bilježimo oko 320 slučajeva i oko 120 smrti od raka vrata maternice godišnje.

Za razliku od većine drugih sijela raka, ovo se javlja u nešto mlađoj dobi-prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2019. je trećina novooboljelih žena bila mlađa od 50 godina, a rak vrata maternice je četvrto sijelo raka žena u dobi od 30 do 39 godina. Važno je napomenuti da nastanak raka cerviksa u velikoj mjeri možemo spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i otkriti u vrlo ranoj fazi, što je dovelo do znatnog smanjenja tereta ove bolesti u razvijenim zemljama. Međutim, pojavnost i smrtnost od raka vrata maternice u zemljama niskog i srednjeg stupnja razvoja i dalje su vrlo visoki, i ondje je rak vrata maternice drugi maligni uzrok smrti kod žena-ističu iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Za više informacija o samoj bolesti, prevenciji i liječenju raka vrata maternice možete posjetiti internetsku stranicu o raku vrata maternice sa sloganom „NEĆU RAK“. Osim ciljanoj populaciji, ženama, stranica je namijenjena i ostalim građanima i javnosti te zdravstvenim djelatnicima i stručnjacima koji rade u području ginekoloških preventivnih programa i zaštite zdravlja žena. Na stranici postoji i mogućnost postavljanja upita iz područja prevencije raka vrata maternice putem internetskog obrasca i popis ginekoloških ordinacija u javnozdravstvenoj mreži primarne ginekološke zaštite po županijama.

-Za kraj, treba još jednom spomenuti da je rak vrata maternice jedno od najpreventabilnijih sijela raka. Drugim riječima, gotovo svaki slučaj raka vrata maternice se može spriječiti dostupnim metodama prevencije. Uz primjenu tih metoda prevencije, svatko može reći: Neću rak vrata maternice – sebi, mami, ženi, kćeri, prijateljici, nikome!-ističe Hrvatski zavod za javno zdravstvo uoči Dana mimoza.

Podijeli