Novosti Sport Događanja

Pridružite se raspravi na prvom sastanku goričkog Debatnog kluba

02.12.2016. / Nefertum IT
U duhu promjena i povećanja aktivnosti mladih u Velikoj Gorici otvaranjem Kluba mladih, na rasporedu je još jedan novi projekt. Mlade Velikogoričanke okupljene oko ljubavi prema znanju, intelektualnom razvijanju i naučavanju odlučile su pokrenuti Debatni klub Grad Velika Gorica.

Aktivan tim debatantica čine Josipa Vujević, Katarina Pranjić, Morana Popovčić, Mia Bušić i Katarina Drvodelić. Kako bi pokazale što je to debata, što se kroz nju može naučiti te kako izgleda natjecanje, ovog petka, 2. prosinca, organiziraju prvi sastanak debate uz zanimljive goste.

Naime, pridružit će im se i pjevači poznate zagrebačke grupe High5 koji će se također okušati u argumentiranju. "Treba zabraniti vulgaran sadržaj u glazbi jer ima negativan utjecaj na maloljetnike“ tema je prezentacijske debate u kojoj će moći sudjelovati i srednjoškolci. Sastanak će se održati u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica u Gradskoj vijećnici s početkom u 19:30 sati. Pozvani su svi srednjoškolci s područja Velike Gorice i okolice. Na sastanku u petak svi zainteresirani moći će saznati informacije o debati, gdje i kada će se organizirati u Velikoj Gorici te čuti nekoliko zanimljivih priča i dogodovština od starijih debatantica.

- Ideja je bila velikogoričkim srednjoškolcima ponuditi jednu novu vrstu aktivnosti koja bi im omogućila razvijanje komunikacijskih i prezentacijskih vještina te formiranje kritičkih stajališta o društveno važnim i aktualnim temama. Želimo mladima ponuditi prostor za izlaganje vlastitih stavova i nadmetanje u kvalitetnim raspravama. Cilj nam je debatirati na aktualne i provokativne teme kojima želimo razviti njihovu svijest i informiranost, a najviše od svega - toleranciju. – rekla nam je Katarina Pranjić, jedna od debatantica.

Na debatnim sastancima srednjoškolci će učiti kako svoja stajališta argumentirati i dostojanstveno pobijediti sugovornika u raspravi. Osim raznih natjecanja na kojima će moći sudjelovati, organizirat će se lokalni, regionalni, čak i međunarodni turniri i kampovi na koja se debatantice nadaju povesti najbolje debatante. Istraživanje, razvoj komunikacijskih i govorničkih vještina i bolje upoznavanje društvenih pitanja samo su neke od brojnih značajki debate. Prevladavajuće mišljenje o debati kao natjecateljskoj aktivnosti samo je dio istine. Mladi kroz debatu uče raditi u timu, ali i individualno istraživati za njih neistražena polja.

Debatni klub GVG svoju priču je za započeo kao jedna od aktivnosti Kluba mladih koji je otvoren u sklopu pojekta Mladi u fokusu čiji je cilj stvoriti nove programe za mlade u Gradu.

- Ovim putem pozvali bismo sve zainteresirane srednjoškolce, nevezano iz koje su škole ili kakve ocjene imaju, da nam se pridruže na prvom sastanku i iz prve ruke vide, ili još bolje sudjeluju, u pravoj debati. – dodala je Pranjić.


Podijeli