Novosti Sport Događanja

Pripremite kobasice i salame za 15. Turopoljsku kobasijadu

24.03.2025. / Redakcija

Ako se ne možete odlučiti tko je ove godine napravio najbolju kobasicu, možete ocjenu prepustiti stručnjacima.

Plemenita opčina turopoljska nastavlja tradiciju organizacije ocjenjivanja kobasica i salama, a s ciljem popularizacije tradicijske izrade suhomesnatih delicija u Turopolju.

-Ovogodišnje 15. izdanje „Turopoljske kobasijade” dolazi u novom formatu kako bi samo ocjenjivanje proveli u kvalitetnim uvjetima s licenciranim kušačima koji će proizvođačima i sudionicima ocjenjivanja dati korisne informacije o njihovom proizvodu. Ocjenjivanje uzoraka stoga ćemo provesti na Agronomskom fakultetu u Laboratoriju za senzorske analize poljoprivredno-prehrambenih proizvoda od strane educiranih i treniranih senzorskih ocjenjivača i voditelja panela – poručili su iz POT-a

Zaprimanje uzoraka bit će 27., 28. i 29. ožujka u uredskim prostorima POT-a na adresi Zagrebačka 37, V. Gorica (zgrada POUVG).

Natjecanje se provodi prema „Pravilniku za ocjenjivanje kobasica i salama u organizaciji Plemenite opčine turopoljske“ kojim su određena mjerila i kriteriji za ocjenjivanje kobasica i salama te postupak ocjenjivanja, a koji će biti dostupan sudionicima natjecanja prilikom predaje uzoraka.

-Proglašenje najboljih organizirat ćemo u sklopu Jurjevske proslave 27. travnja u Starom gradu Lukavcu – poručili su organizatori.

Za sudjelovanje na 15. Turopoljskoj kobasijadi pri predaji uzoraka ispunjava se Prijavni list s informacijama o prijavitelju te Izjava o zdravstvenoj ispravnosti proizvoda kojom se potvrđuje da je meso veterinarski pregledano, higijenski ispravno i sigurno za konzumaciju.

Uzorak treba biti u količini od najmanje 400 grama, a kotizacija za troškove ocjenjivanja po uzorku je 5 eura.

Uzorci će se šifrirati o čemu se vodi evidencija te predati Agronomskom fakultetu na ocjenjivanje. Temeljne odrednice kvalitete uzoraka su vanjski izgled, izgled presjeka, miris, tekstura, okus i arome te ukupna ocjena, a kriteriji su detaljno propisani Pravilnikom.

Dodatne informacije možete dobiti u uredu POT-a ili na broj 0916169023.

 

Podijeli