Novosti Sport Događanja

Profesor Marko Alerić održat će predavanje o hrvatskom jeziku u Gradskoj knjižnici

10.05.2024. / Redakcija

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti Zavod za znanstveno - istraživački i umjetnički rad u Velikoj Gorici u suradnji s Gradskom knjižnicom Velika Gorica organizira u četvrtak, 16. svibnja u 18 sati u Središnjem odjelu za odrasle, predavanje na temu hrvatskoga jezika – Jezik kao opće, javno i zajedničko dobro.

Predavač je prof. dr. sc. Marko Alerić, hrvatski jezikoslovac i predstojnik Katedre za metodiku nastave hrvatskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Pitanje o hrvatskom jeziku bilo je u fokusu interesa protekle godine kada je prvi put donesen Zakon o hrvatskom jeziku. No, pitanje o jeziku ostaje uvijek aktualno. Bez jezika kao instrumenta komunikacije gotovo ne bi bilo ni čovjeka, ni ljudskog društva kakvo poznajemo.

Pravo na jezik podrazumijeva pravo svake i uže i šire društvene zajednice na to da svoj komunikacijski sustav oblikuju u skladu sa svojim potrebama, da ga nazivaju svojim imenom, da njime oblikuju i prenose svoj identitet i svoje posebnosti, da svoje jezične sustave mijenjaju i preoblikuju, kao i da ih nastoje sačuvati od raznih utjecaja i naposljetku prenesu svojim potomcima.

Moderatorica je Katja Matković Mikulčić, upraviteljica Zavoda za znanstveno - istraživački i umjetnički rad u Velikoj Gorici.

Podijeli