Projekt Cities2030 na 22. GASTRU TUROPOLJA: O smanjenju otpada od hrane, ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani
Projekt Cities2030 je na ovogodišnjem 22. GASTRU TUROPOLJA organizirao Okrugli stol s temom “Plan sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane Republike Hrvatske za razdoblje od 2023. do 2028. godine“ kojeg su prezentirale Melita Došen, dipl.ing.bioteh., univ.spec.oecoing, Voditeljica Odjela za sprječavanje otpada od hrane i dr.sc. Sanja Kolarić Kravar, načelnica Sektora za kvalitetu hrane u Upravi za stočarstvo i kvalitetu hrane iz Ministarstva poljoprivrede.
Kao dio Plana se razgovaralo o Dobrovoljnom sporazumu čiji je potpisnik i Grad Zagreb, ispred kojeg je Emil Tuk, dr. med. vet., Viši stručni savjetnik za urbanu prehranu, prezentirao aktivnosti koje se provode, koji su njegovi ciljevi i obveze po potpisivanju.
-Drago nam je da su sudionici iskazali interes za ovaj event na kojem se upravo htjela povećati zainteresiranost za potpisivanje ovog sporazuma čiji je osnovni cilj smanjiti otpad od hrane – prema zadnjim procjenama u Hrvatskoj se godišnje baci više od 280 tisuća tona hrane, ili čak 71 kg po stanovniku – istaknuli su iz VEGORA-e.
O tome kako smanjiti i kako provoditi aktivnosti usmjerene ostvarenju cilja, a to je smanjenje ovih količina za 30% do kraja 2028 – uz prezentere su na Okruglom stolu sudjelovali predstavnici Grada Velika Gorica, općina Rugvica i Kravarsko, ali i predstavnici gospodarstva, Lidl i Inventivna rješenja te nam se pridružila i Udruga VG Legacy koja je otvorila prvu socijalnu trgovinu u našem Gradu.
-Niti jedan Plan ne može biti uspješan bez uključenosti, povezivanja i sudjelovanja svih sudionika potrebnih u provedbi tako da ovim putem pozivamo sve predstavnike proizvođača i prerađivača hrane, trgovine, ugostiteljstva, znanstvene i akademske zajednice, jedinica lokalne i regionalne samouprave, neprofitnih organizacija i inicijativa te udruženja i tvrtki na sudjelovanje u ovoj prijeko potrebnoj inicijativi i potpisivanje Sporazuma s Ministarstvom poljoprivrede -dodali su.
Detalje o Dobrovoljnom sporazumu o sprječavanju i smanjenju nastajanja otpada od hrane „Zajedno protiv otpada od hrane“ možete pogledati ovdje.
U sklopu aktivnosti projekta Velika Gorica LAB je sudjelovao kao organizator otvaranja 2. Festivala ekološke poljoprivrede Zagrebačke županije na kojem su se održala razna zanimljiva predavanja.
Na ovogodišnjem GASTRU u suradnji s NESTLE nutricionisticom Koraljkom Novinom Brkić provedene su radionice za najmlađe, prema njihovom programu, a u suradnji s učenicima Srednje strukovne škole i prof. Trumbetaš.
PETICA – igrom do zdravlja javnozdravstveni je program edukacije učenika nižih razreda osnovnih škola, njihovih roditelja i cjelokupne javnosti o važnosti pravilne prehrane i redovite tjelesne aktivnosti s ciljem prevencije pretilosti, a koji je također proveden u sklopu ovih programa.