°C 6

Pučko otvoreno učilište školi u Pokupskom doniralo knjige: "U 'Godini čitanja' željeli smo razveseliti male čitatelje"

23.02.2021.

Petar Brnada

Pučko otvoreno učilište Velika Gorica posjetilo je potresom pogođenu OŠ Pokupsko. Tom prilikom su Dražen Kurilovčan, voditelj odjela kulture i Stipo Bilić, voditelj izdavaštva, tamošnjoj knjižnici uručili donaciju izabranih naslova iz Biblioteke Albatros.

Želja im je, kako kažu iz Pučkog, bila u „Godini čitanja“ razveseliti male čitatelje i unijeti malo vedrine u živote tamošnjeg stanovništva.

Knjige je s veseljem preuzela Štefica Facko Vrban, ravnateljica škole istaknuvši kako će knjige obogatiti biblioteku škole te će ih učenici sa zanimanjem čitati.

OŠ Pokupsko je početkom ove godine proslavila 180 godina rada. Kako otkrivaju iz škole, inicijativu za gradnju pokrenuo je župnik Ivan Kralj 1834. godine, a gradnja je započela 1839. Sav crijep i cigla izrađivani su na biskupskom imanju u Brkiševini.

Nakon prvog snažnog potresa 1909. godine, učitelj Antun Arnold, koji je u školi radio 44 godine otvorio je veliku knjižnice s 1000 naslova te poštanski ured koji je radio prije nego onaj u Velikoj Gorici. Naime, Pokupsko je tada bilo vrlo razvijeno s obzirom na to da se nalazi između dva velika grada Siska i Karlovca i dok su robe putovale plovnim putem, odnosno rijekom Kupom, Pokupsko je imalo veliki značaj.

U potresu 29. prosinca koji je bio doista jak, škola je pretrpjela oštećenja, no u roku dva tjedna, nakon sanacije štete, krenula je s nastavom 18. siječnja.