°C -1

Radionica scrapbookinga u Gradskoj knjižnici

24.10.2017.

ivana

Novo druženje i vještina donosi nam Četrti četrtek u Gradskoj knjižnici na kojem se ovog tjedna, točnije 26. listopada, možete pozabaviti scrapbookingom.

Sam pojam "scrapbooking" dolazi iz engleskog jezika (eng. scrap = ostatak, otpadak, krpica, izrezak i book = knjiga), a označava izradu albuma s nalijepljenim izrescima, fotografijama, uspomenama i slično. Povijest scrapbookinga seže još u 15. stoljeće kada su se u knjižicama na jednom mjestu okupljali dragi recepti, pjesme, privatni zapisi.

Kasnije se takve „skrpane“ knjižice pojavljuju kao dar prijateljima ili memorabilija s putovanja i uključuju sve više materijala i različitih sitnica koje se mogu zalijepiti u knjigu. U 19. stoljeću scrapbook knjižice postaju način čuvanja uspomena, bolji i sveobuhvatniji od pisanja dnevnika, i uključuju sve više tiskanog materijala – isječaka iz novina ili pamfleta. Moderni scrapbooking pokret započeo je 80-tih godina prošlog stoljeća od kada se razvila cijela industrija, a hobisti iz cijelog svijeta dijele svoje ideje putem interneta ili na posebnim okupljanjima zvanim „crop“.

-S obzirom na trenutno aktualan Mjesec hrvatske knjige, odlučili smo listopadski Četrti četrtek posvetiti upravo ovoj vještini vezanoj uz izradu knjiga. U četvrtak 26. listopada u 18.00 sati, u Središnjem odjelu za odrasle, Zagrebačka 37, možete naučiti kako od papira, kartona, krpica, trakica i raznih ukrasa uz malo mašte, puno volje i nešto vještine stvoriti sasvim jedinstvenu knjigu – knjigu uspomena koju možete sačuvati za sebe ili tako izraditi prigodan dar. Voditeljica radionice je strastvena kreativka Jagoda Andreić, a sudjelovanje u radionici je besplatno. Dio materijala za izradu bit će osiguran u knjižnici, no s obzirom na to da ćemo izrađivati knjižice uspomena, preporučujemo da sa sobom ponesete materijale koje želite uključiti u knjigu – fotografije, uspomene s putovanja, nešto što vas podsjeća na osobu kojoj želite pokloniti izrađenu knjigu, a za ukrašavanje ponesite ostatke krpica, ukrasnog papira, trakica, čipke i slično-poručuju iz Gradske knjižnice.