Novosti Sport Događanja

Radionice veza i tkanja, ali i kako zamijesiti kruh učili mlade u sklopu Dana europske baštine u Novom Čiču

02.10.2023. / Redakcija

Dani Europske baštine po prvi puta održani su u Novom Čiču, u prostorijama Turističko-edukativnog centra i Etno-naselju u subotu 30. rujna 2023. godine. 

Nakon prošlogodišnje teme Održivost baštine, ove godine u fokusu je Živa baština koja podrazumijeva razne forme nematerijalne kulturne baštine poput običaja, rukotvorina, znanja i vještina koji čine važan dio identiteta zajednice. Njezini je nositelji, članovi lokalne zajednice, s posebnom ljubavlju i predanošću čuvaju od zaborava i prenose s generacije na generaciju.

 - Kako bismo podržali manifestaciju i sačuvali Živu baštinu koju čuvamo u Novom Čiču svim posjetiteljima omogućili smo razgledavanje, edukaciju i  radionicu na temu tradicije i vještine veza i tkanja - kazao nam je Stipo Duvnjak, predsjednik KUD-a Novo Čiče.

Osim navedenog, istoga dana održali su edukacije mladih u svrhu razvoja poduzetničkih vještina prilikom koje su mladi imali priliku, osim sudjelovanja na radionicama veza i tkanja, naučiti pripremati turopoljsku kotlovinu, domaću gibanicu, štrukle, zamijesiti i ispeći kruh u krušnoj peći te naučiti ponešto o gradnji krušne peći.

- Samu manifestaciju posjetilo je oko 250 posjetitelje što nas raduje i čini sretnim u nastojanju da očuvamo našu kulturno baštinu. Samo manifestaciju posjetili su i djelatnici Ministarstva kulture i medija RH - zaključio je Duvnjak. 

Galerija slika

Radionice veza i tkanja, ali i kako zamijesiti kruh učili mlade u sklopu Dana europske baštine u Novom Čiču Radionice veza i tkanja, ali i kako zamijesiti kruh učili mlade u sklopu Dana europske baštine u Novom Čiču Radionice veza i tkanja, ali i kako zamijesiti kruh učili mlade u sklopu Dana europske baštine u Novom Čiču Radionice veza i tkanja, ali i kako zamijesiti kruh učili mlade u sklopu Dana europske baštine u Novom Čiču Radionice veza i tkanja, ali i kako zamijesiti kruh učili mlade u sklopu Dana europske baštine u Novom Čiču Radionice veza i tkanja, ali i kako zamijesiti kruh učili mlade u sklopu Dana europske baštine u Novom Čiču Radionice veza i tkanja, ali i kako zamijesiti kruh učili mlade u sklopu Dana europske baštine u Novom Čiču Radionice veza i tkanja, ali i kako zamijesiti kruh učili mlade u sklopu Dana europske baštine u Novom Čiču Radionice veza i tkanja, ali i kako zamijesiti kruh učili mlade u sklopu Dana europske baštine u Novom Čiču Radionice veza i tkanja, ali i kako zamijesiti kruh učili mlade u sklopu Dana europske baštine u Novom Čiču Radionice veza i tkanja, ali i kako zamijesiti kruh učili mlade u sklopu Dana europske baštine u Novom Čiču

Podijeli