Novosti Sport Događanja

Ratko Cvetnić dobitnik treće nagrade natječaja „Ranko Marinković”

21.11.2023. / Maja Peranić

Naš sugrađanin akademik Ratko Cvetnić iz Mraclina jedan je od dobitnika ovogodišnje nagrade natječaja za kratku priču „Ranko Marinković”. Riječ je o natječaju Večernjeg lista koji se provodi od 1964.godine u sklopu kojeg se svake subote objavljuju tekstovi poznatih i manje poznatih autora. Svake godine proglašavaju se najbolji kratkopričaši kojima se dodjeljuju nagrade, a ovogodišnje su dodijeljene jučer na prigodnoj svečanosti Večernjeg u zagrebačkoj galeriji Kranjčar.

Prvu nagradu u iznosu od 1400 eura za svoju priču "Đul pita" osvojila je Magdalena Blažević, drugu nagradu od 1100 eura odnijela je pak Mira Petrović za svoju šokantnu i hororom prožetu priču "Baba", dok je Velikogoričaninu Ratku Cvetniću pripala je treća nagrada od 700 eura za kratku priču „Zagonetna prigoda” objavljenu početkom godine.

O Cvetnićevoj priči žiri je napisao:

„U žanru moćnog pripovjedača/kratkopričaša, prikazao sudbinu čovjeka koji je vjerovao kao proljećar, dragovoljac, profesor, u ideju obećane zemlje shvativši u jednome trenutku da državu vode „simulanti i dezerteri, ministarstva konjokradice, nacionalne institucije jugoslavenčine i mediokriteti“, međusobno dijeleći  nagrade i sinekure. Vanjski svijet sredine izvor je njegove samoće i egzistencijalne tjeskobe. U trenutku kada i sam bude pozvan k predsjedniku i odlikovan, Mihalj doživljava potpuni emotivni slom." 

Cvetniću ovo nije prva nagrada „Ranko Marinković”. Nagrađen je prije nekoliko godina za priču “Carpaccio” te je njegova priča “Provincija zimi” ušla je u antologiju “50 godina, 50 priča” koju je Večernji list objavio 2015. godine povodom pedesete obljetnice provođenja ovog natječaja.

Priču „Zagonetna prigoda” možete pročitati ovdje.


foto: Marko Prpic/Pixell

Podijeli