Salama, mast i špek od turopoljskog pajceka u prodaji
Suhomesnate proizvode od autohtone pasmine, turopoljske svinje, jučer je predstavio OPG Stanilović iz Lukavca, a degustirali su ih zagrebački i gorički gradonačelnici, Milan Bandić i Dražen Barišić.
Promocija proizvoda od mesa turopoljske svinje održana je u Hotelu Garden Hillu, a predstavio ih je vlasnik OPG-a Željko Stanilović koji na svom imanju ima četiri uzgojno valjane krmače i dva nerasta.
- Za sada je ovo testna proizvodnja ali se može povećati tri do četiri puta. Ove smo godine preradili sedam uzgojno valjanih jedinki i napravili smo oko 500 kilograma proizvoda - rekao je Željko Stanilović.
Razlika između turopoljske i obične svinje je da turopoljska svinja ima svega 40% mesa u svome trupu, sazrijevanje traje dvije godine naspram manje od godinu dana obične svinje, a kako se za ishranu koristi samo domaća hrana te su potrebni vanjski prostori, naglašeno je da su ulaganja u ovakav proizvod daleko veća od uobičajenih suhomesnatih proizvoda.

Proizvode od mesa turopoljske svinje, špek, šunku, salamu i mast probali su i gradonačelnici Milan Bandić i Dražen Barišić.
- Dojmovi su izvrsni. Mi cijeli život u kućnim radinostima na tradicionalan način pripremamo ovakve proizvode, međutim Željko Stanilović je čovjek koji cijeli život radi taj posao i sada je konačno uspio formirati to u proizvod koji može ići na tržište. On za sada ima male količine, ali to je dobar put kojim ćemo sigurno ići i u budućnosti - rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.
- Poznato je da Grad Zagreb briše administrativne granice kada su u pitanju kvalitetni projekti i zato ćemo ići zajedno s ovim projektom da očuvamo autohtonu pasminu turopoljske svinje - rekao je zagrebački gradonačelnik.
Plemenita opčina turopoljska kao jedan od prioriteta u svom radu ističe upravo proizvodnju i brendiranje mesnih proizvoda od turopoljskog pajceka te su uvijek ponosni na uspjehe uzgajivača ove pasmine.
-Čestitamo obitelji pl. Stanilović na upornosti i vjerujemo kako će reakcija tržišta pokazati da postoji mjesto za kvalitetne eko proizvode od turopoljske svinje. Cilj Plemenite opčine turopoljske je u ovoj godini pokrenuti svoju liniju proizvoda i manjim uzgajivačima omogućiti plasman tih proizvoda kroz POT - naglasio je župan Plemenite opčine turopoljske Juraj Odrčić.
Galerija slika
Katja Braica i hrvatske juniorke viceprvakinje Balkana: Izuzetno smo ponosni što imamo toliko puno reprezentativaca!
Izložba posvećena Vukovaru u izlogu Područne knjižnice Galženica
Plesači iz Megablasta ponovno među najboljima na svijetu
Novi uspjesi goričkih trubača, Stefan i Dušan nastupili u finalu „Dugoselskog Nocturna”
„Priča o Domovinskom ratu“: Djeca hrvatskih branitelja organiziraju kulturno-edukativni program u Donjoj Lomnici
Startaj Hrvatska predstavlja čokoladno carstvo goričke obitelji Marković