°C 5

Šest novih termina za besplatan pregled kože, lani otkriveno 207 slučajeva sa sumnjom na karcinom

17.02.2020.

Petar Brnada

Zagrebačka županija će i u 2020. godini sa 70.000 kuna financirati preventivni program ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože, javljaju iz Županije.

Program će provoditi dermatovenerolozi iz Specijalne bolnice Naftalan u prostorijama Ljekarni Zagrebačke županije, a šest termina pregleda održat će se i u Velikoj Gorici.

Prvi na rasporedu je pregled u ljekarni na Trgu kralja Petra Krešimira IV 7 koji će se održati 24. veljače, a iduću priliku da se pregledate imat ćete već sutradan, 25. veljače, na adresi Kralja Dmitra Zvonimira 5.

Idući pregled na rasporedu je 3. ožujka, a održat će se na adresi Matice Hrvatske bb, a još jednu priliku za pregled imate 24. ožujka u Donjoj Lomnici, Školska bb. Jedan pregled održat će se i u Mraclinu, 6. travnja, na adresi Braće Radića bb, a zadnju priliku da se odazovete imat ćete u Buševcu na Trgu seljačke sloge 6.

Telefonske rezervacije termina su obvezne, a brojevi su dostupni OVDJE.

Ovaj program Zagrebačka županija provodi sedmu godinu zaredom, a interes stanovnika Županije je svake godine u porastu. U prethodnih šest godina kroz preventivni program pregledano je 3.441 osoba.

Prema izvješću Specijalne bolnice Naftalan, u 2019. godini pregledano je 907 osoba s područja Zagrebačke županije, od kojih je preporučena daljnja obrada za 6 osoba, dok je kod 207 osoba izražena sumnja na karcinom kože.

Inače, redoviti pregledi kože s ciljem otkrivanja zloćudnih tumora kože u što ranijem stadiju bolesti, otvaraju mogućnosti potpunog izlječenja.