°C 23

Šibenski "Odvjetnik djeteta" gostovao u Velikoj Gorici

02.10.2018.

Ivana Ćurić

U dvorani Nazaret župe Navještenja Blažene Djevice Marije održana je tribina za život pod nazivom „Njegove nas rane iscijeliše“, a glavni gost bio je šibenski ginekolog  s prizivom savjesti dr. Ivan Zmijanović.

Organizator tribine, inicijativa „40 dana za život“ – Velika Gorica, pozvala je u goste šibenskog ginekologa s prizivom savjesti dr. Ivana Zmijanovića, kojeg šira javnost poznaje kao „odvjetnika djeteta“, jer je od čina pobačaja odgovorio više od pedeset žena. Drugi gost je bila poznata aktivistica za život i regionalna voditeljica iste inicijative, za područje Slavonije, Lidija Dugan. Ona je ujedno i provoditeljica programa „Oprostom oslobođene“ namijenjenog ženama koje pate od postabortivnog sindroma

Prije samog početka, pedesetak nazočnih je blagoslovio župni kapelan vlč. Toni Potrebić. Voditelj velikogoričke inicijative, Jakov Bušić, je upoznao posjetitelje tribine s problemom pobačaja koji uništava hrvatske obitelji i s načinom kako se ova inicijativa bori protiv njega. Istaknuo je kako je nacionalno molitveno bdjenje za spas nerođenih tek počelo i da traje sve do 4. studenog, te su svi vjernici pozvani pridružiti se u miroljubivom molitvenom bdjenju kod Milenijskog križa, svaki dan od 8-20 sati.Potom je publika pogledala kratki film, koji je snimio i montirao Ivica Gašpar, član inicijative, a gdje se moglo vidjeti kako je izgledalo korizmeno molitveno bdjenje u Velikoj Gorici, po kiši, snijegu i velikoj hladnoći.

Doktor Zmijanović je nakon kraćeg predavanja o nastanku i razvoju života u tijelu majke, ustvrdio kako u svom liječničkom iskustvu, još nije susreo majku koja je požalila zbog toga što je prihvatila trudnoću umjesto pobačaja. Posljedica prihvaćanja života su radost u obitelji, zajedništvo i povjerenje, dok su posljedice pobačaja, pored smrti djeteta, osjećaj krivnje, optuživanje, razdor i razbijanje obitelji, rekao je doktor Zmijanović.


Lidija Dugan je govorila o složenom i mukotrpnom procesu stvaranja programa „Oprostom oslobođene“. Program 'Oprostom oslobođene' namijenjen je ženama koje pate od post-abortivnog sindroma nakon namjernog ili spontanog pobačaja. Temelji se na grupama podrške pri kojima žene proučavaju biblijske tekstove kroz deset tematskih susreta. Svaka tema vezana je uz iskustvo pobačaja, stanja i emocije koje se javljaju odmah ili poslije dugo vremena, paralelno se upoznajući s velikom Božjom ljubavi i milosrđem.


Program izravno mijenja živote žena koje su ranjene pobačajem i pomaže im da obnove život, znajući da su, bez obzira na tešku životnu situaciju koju su proživjele, vrijedne, poštovane, dostojanstvene i voljene.


Između ova dva predavanja, nastupila je klapa „Vokalisti svetog Josipa“ koja je izvela prigodnu pjesmu. Po završetku tribine, nastavljeno je druženje uz piće i okrjepu.

 

(Izvor i foto: 40 dana za život VG)