Novosti Sport Događanja

Simbol Turopolja pred fotoobjektivom: Nastalo već 500 fotografija poculica, najstarije datiraju iz 19 stoljeća! Sprema se izložba

23.02.2024. / Maja Peranić

Poculica – simbol Turopolja, biser bogate kulturne baštine našeg kraja u središtu je novog projekta koji je pokrenuo KUD Čiče iz Novog Čiča. Riječ je o projektu pod nazivom „Turopoljska poculica povijest, sadašnjost i budućnost" u sklopu kojeg se planira sakupiti poculice koje se čuvaju u škrinjama, ladicama i ormarima velikogoričkih obitelji koji ih posjeduju te ih zabilježiti fotoobjektivom za sva vremena i buduće generacije. Nakon što se prikupe i fotografiraju uslijedit će velika izložba fotografija ovog vrijednog, kulturnog blaga, simbola i identiteta turopoljskog kraja.

Pokretač cijelog projekta je KUD Čiče na čelu s predsjednikom Stipom Duvnjakom koji nam je kazao više o samoj ideji i ciljevima ovog hvalevrijednog projekta.

-Cilj nam je bio pronaći poculice plemenitaških obitelji, a po pronalasku ih fotografirati te ćemo s tim fotografijama napraviti izložbu starih poculica, radit ćemo i na replici i rekonstrukciji istih tako da bismo pomoću izvornih napravili nove. Na taj način bismo educirali zainteresirane osobe da nauče izrađivati te poculice. Ovim projektom smo potaknuli osobe starije životne dobi koje u svojim škrinjama imaju te poculice da nam ih pokažu, a to bogatstvo Turopolja prezentiramo široj javnosti – kaže nam Duvnjak.

Projekt se provodi pod budnim okom voditelja sekcije veza i tkanja KUD-a Čiče Gorana Postića:

-Nastojimo objektivom foto aparata zabilježiti preostala znanja o izgledu, različitostima i karakteristikama naših starih plemenitaških turopoljskih poculica – kaže Postić.

Prvo fotografiranje prikupljenih poculica odrađeno je ovih dana, a na iznenađenje sudionika projekta u prvoj „rundi” ih je prikupljeno već tridesetak. Pojedine datiraju čak iz 19. stoljeća.

-Za sada je fotografirano 5 poculica iz Velike Mlake, 9 poculica iz Buševca, 2 iz Plesa, 3 iz Kurilovca i 6 iz Kuča. Svaka od poculica je fotografiranjem zabilježena u ovom trenutku povijesti za neke buduće naraštaje. Najstarije su nastale krajem 19. stoljeća, kao ona obitelji Kovačević iz Buševca. Neke su pred izdisajem tako da je vrlo dobro što će se njihov izgled sačuvati na fotografijama – kaže nam Goran Postić.

Fotografirane su za sada poculice turopoljskih plemenitaških obitelji Glagolić, Lacković, Rožić, Kovačević, Črnko, Kurilovčan, Kušević, Šipušić, Cundeković, Čunčić, Lučić, Puceković.Napravljeno je ukupno 500 fotografija, a s prikupljanjem poculica se nastavlja te je novo već najavljeno kroz mjesec dana.

Sve bi trebalo biti gotovo do Svete Lucije, odnosno do proslave Dana Grada krajem godine kada se planira prirediti izložba fotografija turopoljskih poculica kojima će se zauvijek zabilježiti njihov izgled, materijali kojima su rađene te razvoj ovog odjevnog predmeta kroz godine.

Osim samog fotografiranja održava se i radionica rekonstrukcije poculica koja se provodi u sekciji veza i tkanja KUD-a Čiče koja djeluje već četiri godine pod vodstvom Gorana Postića. Ovim putem organizatori pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže svaki petak od 19 do 21 sat na radionicama.Potporu ovom hvalevrijednom i za kulturnu baštinu turopoljskog kraja dali su Muzej Turopolja, Pučko otvoreno učilište Velika Gorica kao i Grad Velika Gorica.

-Svima zahvaljujemo na potpori, pogotovo sekciji veza i tkanja KUD-a Čiče i voditelju Goranu Postiću koji rade na samom projektu. Dugoročno će projekt imati velik značaj za turopoljsku baštinu jer izložbom koja će se najprije prikazati u našem gradu planiramo ići i izvan Turopolja kako bismo i drugima prikazali vrijedna kulturna dobra koja naše obitelji čuvaju u svojim škrinjama-rekao nam je za kraj Stipo Duvnjak.

 

(foto: Turopoljska baština FB/Goran Postić)

Galerija slika

Simbol Turopolja pred fotoobjektivom: Nastalo već 500 fotografija poculica, najstarije datiraju iz 19 stoljeća! Sprema se izložba Simbol Turopolja pred fotoobjektivom: Nastalo već 500 fotografija poculica, najstarije datiraju iz 19 stoljeća! Sprema se izložba Simbol Turopolja pred fotoobjektivom: Nastalo već 500 fotografija poculica, najstarije datiraju iz 19 stoljeća! Sprema se izložba Simbol Turopolja pred fotoobjektivom: Nastalo već 500 fotografija poculica, najstarije datiraju iz 19 stoljeća! Sprema se izložba Simbol Turopolja pred fotoobjektivom: Nastalo već 500 fotografija poculica, najstarije datiraju iz 19 stoljeća! Sprema se izložba Simbol Turopolja pred fotoobjektivom: Nastalo već 500 fotografija poculica, najstarije datiraju iz 19 stoljeća! Sprema se izložba Simbol Turopolja pred fotoobjektivom: Nastalo već 500 fotografija poculica, najstarije datiraju iz 19 stoljeća! Sprema se izložba Simbol Turopolja pred fotoobjektivom: Nastalo već 500 fotografija poculica, najstarije datiraju iz 19 stoljeća! Sprema se izložba Simbol Turopolja pred fotoobjektivom: Nastalo već 500 fotografija poculica, najstarije datiraju iz 19 stoljeća! Sprema se izložba Simbol Turopolja pred fotoobjektivom: Nastalo već 500 fotografija poculica, najstarije datiraju iz 19 stoljeća! Sprema se izložba Simbol Turopolja pred fotoobjektivom: Nastalo već 500 fotografija poculica, najstarije datiraju iz 19 stoljeća! Sprema se izložba Simbol Turopolja pred fotoobjektivom: Nastalo već 500 fotografija poculica, najstarije datiraju iz 19 stoljeća! Sprema se izložba Simbol Turopolja pred fotoobjektivom: Nastalo već 500 fotografija poculica, najstarije datiraju iz 19 stoljeća! Sprema se izložba Simbol Turopolja pred fotoobjektivom: Nastalo već 500 fotografija poculica, najstarije datiraju iz 19 stoljeća! Sprema se izložba

Podijeli