°C 18

Sjajna poput zvijezde: Večeras iznad nas prolazi Međunarodna svemirska postaja

15.07.2020.

Ivana Ćurić

Međunarodna svemirska postaja, u kojoj je pet astronauta, večeras će biti vidljiva golim okom punih šest minuta, a proći će iznad Zagreba u 22:42.

Hrvatski astronomski savez javlja kako će iznad naših glava večeras proći Međunarodna svemirska postaja (ISS). Njenu putanju na nebu večeras možete promatrati od 22:42,a kretat će se iz smjera zapada prema istoku. Iz Saveza ističu kako će se vidjeti sjajna poput najsjajnijih zvijezda.

International Space Station - ISS, međunarodno je razvijena istraživačka postaja koja je u Zemljinoj nižoj orbiti. Poput mnogih drugih umjetnih satelita, ISS je moguće vidjeti golim okom sa Zemlje. Služi kao istraživački laboratorij s mikrogravitacijskim uvjetima u kojima posada izvodi eksperimente s područja biologije, ljudske biologije, fizike, astronomije i meteorologije. Kruži oko Zemlje na prosječnoj visini od 340 km brzinom od 28.000 km/h.

ISS dva do tri puta dnevno prolazi iznad našeg područja, no ova prilika posebna je po tome što se odvija par sati nakon zalaska sunca,što je odlična prilika za promatranje golim okom jer postaja reflektira sunčevu svjetlost dok je u pozadini noćno nebo.