Slijede nam dva Gastro dana: Fina klopa i zabava u centru grada
Gastro Turopolja u svojem 22 izdanju svoj vrhunac imat će ovaj petak i subotu, nakon što je zbog najavljenog pogoršanja vremena nedjeljni program pomaknut na dan ranije.
U subotu se održava veliki ručak na otvorenom Gastro Turopolja, no s dobrim zagrijavanjem i ukusnom hranom krećemo već u petak - na prostoru oko Muzeja Turopolja od 11 sati čeka vas kralj roštilja Davor Šušković i najfiniji BBQ hot yard punkt u gradu. Od Gorica burgera pa sve do steakhouse friesa, samo je dio onoga što ćete pronaći po prihvatljivim cijenama. No, uz dobre burgere i krumpiriće, posjetite i nekoliko društava žena koje će za vas pripremiti domaće i tradicionalne proizvode.
Od 12 sati na prostoru oko Muzeja Turopolja dođite provjeriti ponudu izlagača u sklopu Gospodarskog sajma, Festivala ekološke poljoprivrede, velikogoričkih dana meda i izlagača s oznakom Plavog cekara koji vas na istom mjestu čekaju i u subotu.
Za to vrijeme u Centru za posjetitelje od 11 do 14 sati govorit ćemo o stjecanju oznake kvalitete PLAVI CEKER – od hrvatskog polja do zagrebačkog stola, o Eko certificiranju, WOLT će nam prezentirati novi model distribucije, a prof. dr. sc. Albert Marinculić će govoriti o štetnosti pesticida te će nam se predstaviti Eko gospodarstvo ČEGEC sa svojim eko vinom. Predavanja su otvorena za javnost.
Subota krcata sadržajima
Prebacivanje ručka na otvorenom za dan ranije na subotu znači i da će Park Plemenite općine turopoljske i prostor oko Muzeja Turopolja biti ispunjen gastro sadržajima.
Lovačka društva pripremat će gulaš, brojne udruge pripremat će brudet, sarmu, paprikaš, a za onaj slatki dio tu su društva žena s ponudom domaćih kolača, štrukli, štrudli, pita, gibanica... Tu je i Natjecanje u pripremi najbolje turopoljske kotlovine u kojem sudjeluje velik broj udruga i dobrovoljnih vatrogasnih društava iz cijelog Turopolja. Čiji će se kotao najviše krčkati, čija će kotlovina biti najukusnija odabrat će stručni žiri. Svoju ponudu predstavit će i domaći slastičari, a bogata ponuda proizvoda i tradicijskih suvenira, obrtnika i OPG-ova može se provjeriti u sklopu 5. Gospodarskog sajma. Sirevi, proizvodi od buče i meda, likeri, prirodna kozmetika te rukotvorine, nakit, ukrasi... samo su dio ponude. Uz tradicionalnu izložbu jabuka, meda i drugih pčelarskih proizvoda u organizaciji Pčelarske udruge Turopolje sve posjetitelje očekuje i bogat kulturni - zabavni program, uz nastup TS Lajbeki, u kojem će uživati nekoliko tisuća Velikogoričana i gostiju iz cijele županije.
I ove godine najmlađi će moći uživati u programu Dječjeg Gastra koji stiže u subotu 14. listopada i donosi mnoštvo zabavnog programa za djecu i mlade.
Bit će tu prodajna izložba radova učeničkih zadruga velikogoričkih škola i vrtića, revija dječjih narodnih nošnji, a dolaze izviđači iz cijele Hrvatske koji će se natjecati u paljenju vatre i pripremi jela. Maliašne će animirati mađioničarske predstave u izvedbi Magic Leona, superjunaci by GEEK CLUBR pripremaju superpalačinke, a nastupaju i Plesn klub Megablast, Turopoljske mažoretkinje i Traumatic arts. KUD Čiče priprema radionicu izrade suvenira od slame, a tu je i kuharske radionica by Monika aka Mončina.