°C 6

'Spark' poziva na večer poezije s poznatom zagrebačkom pjesnikinjom, glazbom će ih pratiti Siniša Belošević

04.02.2020.

Petar Brnada

Pripadnost nekoj zajednici, ogranku, organizaciji ili udruzi donosi čovjeku veliku dobrobit jer ga uzdiže iz svakodnevnice, otkriva njegove talente, potiče kreativnost i odnosi ga na plemenitiju razinu postojanja, piše nam Nevenka Lang iz Udruge umjetnika Spark te poziva na književni susret sa poznatom zagrebačkom pjesnikinjom Majom Cvek.

-Cilj članica i članova Udruge umjetnika Spark je okupljanje zbog kreativnog izražavanja pisanjem, crtanjem, slikanjem (likovne radionice) i muziciranjem kojeg prezentiramo građanima u sklopu goričkih večeri, nastupima s KUD-ovima, posebno prilagođenim programom za djecu (Sv. Nikola), recitalima i predstavljanjem rada udruge u Matici Hrvatska - Ogranak Velika Gorica, sudjelovanjem na izložbama radova članova udruge (ove godine s ULIKUM-om u POUVG) i drugo. Pozivamo goste koji se također bave promicanjem kulture na ovaj način čime proširujemo svoje znanje i potičemo kreativnost, otkrivamo vlastite talente koje kao pojedinci ne bismo mogli otkriti i izraziti- govore iz Udruge.

Velika je vrijednost njihova rada pisanje na dijalektima okolnih mjesta Velike Gorice čime se čuva bogatstvo jezika kao zaštićene kulturne baštine. Njihovi glazbenici sviraju, komponiraju i uglazbljuju našu poeziju, prate ih na nastupima, nastupaju na festivalima i obogaćuju goričku kulturnu scenu.

Udruga se bavi i humanitarnim radom, daruje djecu (već nekoliko godina za redom u Kobiliću) i za njih sprema posebno prilagođen program.

Ovu 2020. godinu započeli su književnim susretima sa zagrebačkim pjesnikinjama Anom Piršljin i Katarinom Pahljina, a 9. veljače u goste dolazi poznata zagrebačka pjesnikinja Maja Cvek.

-Pozivamo sugrađane koji su ljubitelji poezije i lijepe riječi pretočene u stihove koji će biti popraćeni glazbom koju će ovaj put izvoditi naš nadareni Siniša Belošević koji ujedno uglazbljuje naše pjesme. Dragi sugrađani, ako neki od vas također piše, a nema hrabrosti svoje pjesme podijeliti sa širim auditorijem, ovo će biti prilika da si u ugodnoj atmosferi uljepša nedjeljno popodne u prostorijama grada, u ulici Matije Slatinskoj br. 4, gdje se sastaju Sparkovci. Okupimo se u što većem broju, neka rijeke stihova poteku- poručuju iz Udruge SPARK.

U nastavku teksta donosimo neke od pjesama Maje Cvek i Nevenke Lang.

 

Prolaznost

 

Život je moj

kao pješčani sat.

Curi vrijeme.

Dan za danom...

 

Iz ponora trajanja

starost podmuklo vreba.

Ja sam slijedeća žrtva.

Mene treba.

Razlijeva se

na moju put, ruke, lice…

Ali nećeš!

Nećeš podmuklice

dohvatiti lako

moje oči – sanjalice,

dušu djetinju,

srce raspjevano.

 

Ogledalce,

laži još malo.

 

Autorica: Maja Cvek, Zagreb, 

Iz zbirke „Osmijesi srca” 2005.- 2020.

 

Posađeno stablo

 

Žurim. Žurim kući.

Ugledah zeleno zlatna kukuruzišta

Voćnjake i pokošena polja…

Nasmijah se. Blizu sam.

Dočekuju me kuće, prostire se cesta

Ravna, duga, poznata…

 

Ima li išta srcu draže

od doma, od zavičaja?

Tu si kao posađeno stablo

Koje raste, živi i umire..

Tu si dio vizure

Utkane u trenutak postojanja

Tu si jedan od onih

Koji znaju kamo pripadaju.