°C 2

Sportaši okupljeni na misi zahvalnici

28.11.2017.

ivana

Sveta misa zahvalnica sportaša grada Velike Gorice za sva dobra koja su primili tijekom prošle i tekuće sezone održana je jučer u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije.

Misu je predslavio vlč. Marko Kovač biskupski vikar za vjernike laike u Zagrebačkoj nadbiskupiji, uz koncelebraciju župnika vlč. Norberta Ivana Koprivca i asistenciju Marjana Spehnjaka, trajnog đakona i povjerenika za Pastoral sportaša Zagrebačke nadbiskupije. U klupskoj opremi prisustvovali su toj prigodi brojni mladi i stariji velikogorički sportaši - nogometaši, rukometašice, judaši, tenisači…, njihovi roditelji, treneri i članovi vodstva klubova.

-'Mi se večeras nalazimo oko centra svijeta, jer centar svijeta je tamo gdje je žrtva – žrtvenik Gospodinov-naglasio je u pozdravu sportašima i vjernicima vlč. Marko Kovač.

U propovijedi je uputio pitanje prisutnim najmanjim sportašima vole li jesti povrće, jedu li ga svaki dan i jedu li samo povrće – poriluk, kelj, mrkvu te nastavio nadovezujući se na čitanje o Danijelu i njegovim prijateljima dječacima koji su dovedeni na dvor babilonskog kralja Nabukodonozora:

-A kad biste povrće morali jesti svaki dan biste li baš bili zadovoljni? Čuli smo u čitanju o nekoliko dječaka koji su jeli samo povrće. Oni nisu jeli meso koje je bilo s kraljevog stola jer im to njihova vjera nije dozvoljavala. Kad bi me netko tražio da se odreknem nečeg za zdravlje bih li bio spreman? Bavite se raznim sportovima. Boriš se protiv nekog tko ti je nasuprot. U svakom od vas postoji nešto što vas nuka da pobijedite. Kad ne pobjeđuješ osjećaš se razočarano kao i oni oko tebe. Borio sam se, ali sam razočarao. Dolazi ozljeda i moram mirovati. Ne pobjeđujem. Moram se boriti i protiv osjećaja tuge i toga da nisam pobijedio. Dolazimo do toga da je život borba. Čovjek je tijelo i duh. U Rimu postoji atletska staza pored koje se nalaze kipovi snažnih, mišičavih ljudi. I pitaš se gdje su oni sada. Mi vjernici vjerujemo da uz tijelo i mozak imamo i duh koji je vječan. Kad se boriš u sportu boriš se da proslaviš Boga. Jer netko drugi mi je dao snagu da se mogu baviti sportom. Sve što imaš darovano ti je od Boga da ga proslavljaš. Kada pobjeđuješ i osvajaš medalje sjeti se da nekom trebaš reći "hvala". Iza nas osim tijela i intelekta ostaje duh i moramo se truditi napredovati u snaženju duha i snaženju vjere' zaključio je propovijed vlč. Kovač.

Nakon mise uslijedilo je druženje predstavnika klubova u Župnom Pastoralnom centru Nazaret.

 

 

Tekst: Snježana Kirinić Grubić
Foto: Marijan Spehnjak