Novosti Sport Događanja

Stabat mater: Nadu, poniznost i najveću ljubav za čovječanstvo donosi vam Pergolesijevo djelo

05.03.2021. / Ivana Ćurić

Ove nedjelje, 7. ožujka, u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije s početkom u 19:30 sati poslušajte kantatu Giovannija Battiste Pergolesija "Stabat mater".

U povijesti glazbe Giovanni Battista Pergolesi (1710. – 1736.) je najmlađi skladatelj s tragičnom sudbinom. Umro je u dobi od 26 godina. Glazbena ostavština od svega 10 godina stvaralaštva je impresivna. Slavu je stekao komičnim operama za napuljska kazališta i velikim brojem vokalnih i instrumentalnih djela (oratoria, kantata, misa, moteta) za solo instrumente i ansamble. Mnogi istraživači vjeruju da bi Pergolesijeva darovitost u glazbi nadmašila čak i genijalnost Mozarta ili Bacha, da je živio malo duže.

U Kapucinskom samostanu je skladao kantatu Stabat Mater koja je njegovo posljednje djelo. Kantata je postigla veliku popularnost nakon njegove smrti. Jean-Jacques Rousseau pohvalio je uvodni stavak kao „najsavršeniji i najdirljiviji duet koji dolazi iz pera bilo kojeg skladatelja“. U glazbi Stabat Mater nema žalosti – samo nada, poniznost i najveća ljubav za cijelo čovječanstvo.

Stabat mater je kantata za solo sopran, solo alt, gudače i continuo, a  u nedjelju će je izvesti Josipa Lončar (sopran), Martina Menegoni (alt), Zvonimir Krpan (violina), Viktorija Gubo (violina) Natalija Anikeeva (viola), Guennadi Antonov (violončelo) i Alen Kopunović Legetin (orgulje i umjetnički voditelj).

Podijeli