°C 12

Stepinčevo u Velikoj Gorici

09.02.2017.

ivana

Na spomendan blaženog Alojzija Stepinca 10. veljače i u velikogoričkoj župi koja nosi njegovo ime održat će se euharistijska slavlja.


Svete mise na Stepinčevo u crkvi Blaženog Alojzija Stepinca slavit će se u 11 i 18:30 sati. Misu u 11 sati predslavit će vlč. Josip Mudronja iz zagrebačke župe Svetog Josipa.


Misu u 18:30 sati predslavit će vlč. Luka Brešić, kapelan župe Navještenja Blažene Djevice Marije.

Stepinac je umro 10. veljače 1960. još za vrijeme izdržavanja nepravedne kazne. Umro je kako se to u mučeničkom rječniku kaže “ex aerumnis carceris” – od “zatvorskih tegoba”, ali moleći za progonitelje i s riječima “Oče, budi volja tvoja!” Njegov krepostan život i mučeničku smrt Božji je narod prepoznao i častio već za života, a osobito nakon smrti, unatoč komunističkim zabranama i progonima. Blaženim ga je proglasio papa Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici 3. listopada 1998. godine.

Iza glavnoga oltara zagrebačke katedrale gdje se nalazi grobnica zagrebačkih nadbiskupa pohranjeni su i zemni ostaci bl. Stepinca. Cvijeće i svijeće te zahvale za uslišane milosti po zagovoru bl. Stepinca neprestano rese taj divni prostor jer su hodočasnici prepoznali u njemu osobnog zagovornika kao i zagovornika cijelog hrvatskog naroda. Samo je pitanje vremena kada će hrvatski blaženik biti proglašen svetim.