°C 30

Stiže nam Tjedan dokumentarnog filma, pogledajte što vas čeka na velikom platnu

03.04.2019.

Petar Brnada

Kino Gorica priprema još jedno izdanje Tjedna dokumentarnog filma koji će se ove godine održati od četvrtka, 11. travnja, do srijede 17. travnja, a i ovog vam puta donosi višestruko nagrađivane dokumentarne filmove domaćih i stranih autora.

Tako vas na velikom platnu očekuje ukupno sedam filmova i 14 projekcija među kojima su „Na vodi“, „Između neba i leda“, „Rodbina“, „Zemlja, „Zabava“, „Ljudi i mjesta“ i „Čovjek koji je ukrao Banksyja“.

„Na vodi“ je hrvatski u režiji Gorana Devića u kojemu autor kroz priče raznih protagonista portretira rodni Sisak, nekadašnji industrijski centar koji leži na tri rijeke. Rijeka se danas veže uz razonodu i opuštanje, ali u susretu s ljudima na površinu isplivaju društveni sukobi tranzicije. Ponekad rijeka otkriva ostatke prošlosti čiji su tragovi ostali u vodi. Što ostaje poslije nas?

Nagrade i festivali na kojima je film prikazan su; DOK Leipzig, Njemačka – Posebno priznanje / Filmski festival Slobodna Zona, Srbija / Human Rights Film Festival, HR / Pravo ljudski FF, Sarajevo, BiH, a ovaj dokumentarac možete pogledati 11. 4. u 20:00 i 13. 4. u 18:00 sati.

Francuski dokumentarni film „Između neba i leda“ djelo je Luc Jacqueta, a film prati Clauda Loriusa, 82-godišnjeg francuskog glaciologa koji je prije više od pedeset godina prvi put posjetio Antarktiku. Autor filma mu se pridružuje na tom najjužnijem dijelu planeta kako bi doživio i zabilježio njegovu ljepotu, ali i golem utjecaj klimatskih promjena tijekom desetljeća.

Također nagrađivani film prikazan je na festivalima: Filmski festival u Bergenu 2015 - nagrada University of Bergen's Gulluglen / Filmski festival u Cannesu 2015 - nominacija za nagradu Golden Eye / Filmski festival u Vancouveru 2015 / Filmski festival u Hamburgu 2015 / Filmski festival u Clevelandu 2016 / Filmski festival u Adelaideu 2015 / Francuska filmska panorama / Festival francuskog filma u Hong Kongu 2015, a projekcije će se održati 11. 4. u 18:00 i 14. 4. u 20:30 sati.

U filmu „Rodbina“, autora Vitalija Manskog, redateljeva obitelj postaje predmetom precizne i dubinske analize podijeljene Ukrajine, a pokazuje i da je dihotomija na kojoj inzistiraju mediji, ona o istoku protiv zapada, pogrešna i uglavnom promašuje perspektivu Ukrajinaca. Redatelj Vitalij Manski odlučuje proputovati regiju i posjetiti obitelj nakon Ukrajinske revolucije 2013. godine. Kako redateljevo putovanje odmiče, tako politički događaji sve više utječu na odnose u njegovoj obitelji – a neminovno i na njega samog.

Film je prikazan te nagrađivan na; Međunarodnom festivalu umjetničkog filma Batumi 2016 – posebno priznanje / Karlovy Vary IFF 2016 – nominacija za najbolji dokumentarni film / Seattle IFF 2017 - nominacija za najbolji dokumentarni film / Crossing Europe IFF Linz 2017 - Nagrada Social Awareness – Najbolji dokumentarni film / Trieste IFF 2017 - Cinema Warrior, Nagrada Cultural Resistance, a prikazat će se 12. 4. u 18:00 i 15. 4. u 20:00 sati.

„Pusti dobre, pusti“ hrvatski je film u režiji Vlatke Vorkapić. Hrvatska ima 718 otoka te 467 hridi. Samo devet otoka ima vodu pogodnu za piće. Na brojnim se otocima sakuplja kišnica, a ostalima se ona doprema s kopna posebnim brodovima - vodonoscima. „Pusti Dobre, pusti" je mediteranska komedija o jednom takvom brodu i njegovoj posadi. Kapetanov mladi nećak pridružuje se posadi po prvi put te tako započinje borba generacija. Ipak, to nije jedina borba koja se vodi na tim morskim valovima. Kapetan je suočen s neprestanom borbom protiv birokracije i lošeg menadžmenta, a poseban su izazov – bahati turisti.

Film je na 11. Festivalu mediteranskog filma Split dobio nagradu publike za najbolji srednjemetražni hrvatski film, a pogledati ga možete 12. 4. u 20 sati i 16. 4. u 18 sati.

„Zabava“ je također hrvatski film u režiji Bojana Mrđenovića, a propitkuje koliko smo podložni utjecaju mase i koje emocije nas usmjeravaju u anonimnosti noćnog kluba? Film nas vodi na jedan od najpoznatijih party plaža na Mediteranu - Zrće na Pagu, a pogledati ga možete 12. 4. u 20:00 i 16. 4. u 18:00 sati.

Francuski film „Mjesta i ljudi“ režirali su J.R. i Agnès Varda. Varda, jedna od predvodnica Francuskog novog vala i profesionalni fotograf i zidni slikar J.R. zajedno se upuštaju u poseban umjetnički projekt. Njih dvoje skupa putuju Francuskom u čudnovatom kamiončiću koji je opremljen prenosivom kabinom za fotografiranje i ostalom opremom za print te fotografiraju razne ljude koje upoznaju tijekom svog putovanja. Puni inspiracije, oni kreiraju velike fotografske murale pojedinaca, zajednica i mjesta kojima na taj način žele odati počast i priznanje. Putem će uživati u svom neuobičajenom.

Nagrade i festivali na kojima je film prikazan su: Oscar 2018. – Nominacija za najbolji dokumentarni film / Toronto International Film Festival 2017. – Nagrada publike / CEesar Awards 2018. – Nominacija za najbolji dokumentarni film / Film Independent Sirit Awards 2018. – Najbolji dokumentarni film, a projekcije vas očekuju 13. 4. u 20:00 i 17. 4. u 18:00 sati.

„Čovjek koji je ukrao Banksyja“ talijanski je film u režiji Marca Proserpia.

Godine 2007. Banksy, svjetski poznati slikar uličnih murala, otputovao je u Palestinu te po cijelom gradu na tamošnjim zidovima i zgradama naslikao nekoliko politički provokativnih djela. I dok su neki u crtežima vidjeli prijetnju, a drugi ih hvalili kao prava umjetnička djela, samo je jedna osoba u tome vidjela poslovnu priliku. Točnije bodybuilder i lokalni vozač taksija znan pod nadimkom Walid Zvijer osmislio je pravi poduzetnički plan: uzeti cijeli zid s crtežom i prodati ga onome tko ponudi najviše.

Nagrade i festivali: TRIBECA FILM FESTIVAL 2018. – nominacija za najbolji dokumentarni film / São Paulo International Film Festival - nominacija za najbolji dokumentarni film, a na goričko platno će 14. 4. u 18:30 i 16. 4. u 20:00 sati.

Richard Dale i Peter Webber donose nam britanski dokumentarni film naslova „Zemlja- jedan čudesan dan“.

Zapanjujući kadrovi planeta Zemlje koje omogućava najmodernija filmska tehnologija vode nas na dvadeset četverosatno putovanje Sunca oko nevjerojatnog planeta kojeg zovemo domom i uz to osobno nas upoznaju s nezaboravnim glavnim junacima ove priče: malom zebrom koja očajnički želi prijeći nabujalu rijeku, herojskim pingvinom koji se upušta u smrtonosnu avanturu kako bi nahranio svoju obitelj, krdom glavatih ugljarki koje vole uspravno spavati te ljenivcem koji se nalazi u potrazi za ljubavi. Ispričan s humorom, intimom, emocijama i očaravajućim kinematografskim sjajem, film nam na spektakularan način prikazuje kako je svaki dan ispunjen naoko neviđenim dramama i čudesima prirode koje ne možemo niti zamisliti!

Nagrade i festivali na kojima je film prikazivan su: Academia Film Olomouc – najbolji film / Chinese American Film Festival - Golden Angel Award za najbolji film / Reel 2 Reel International Film Festival for Youth – najbolji film po ocjeni žirija mladih / Wildscreen Festival / Children KinoFest / International Film Music Critics Award / PGA Awards / Wildscreen Festival, a projekcije vas očekuju 15. 4. u 18:00 i 17. 4. u 20:00 sati.

Ulaz na sve projekcije besplatan je kao i svake godine!