°C 2

Sveti Nikola počeo obilaziti Turopolje

04.12.2017.

ivana

Zbog povećanog opsega posla, jer je ove godine puno više bilo dobre djece, sveti Nikola krenuo je i ranije u obilazak turopoljskih sela, pa je ovog vikenda darivao dobru djecu u Kosnici i Mraclinu.

U prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kosnica protkele subote okupilo se 130 djece na predstavi "U noći svetog Nikole". Nakon odgledane predstave sveti Nikola uspio je podijeliti djeci poklone, iako ga je malo u tome ometao zločesti Krampus.

-Svake godine interes naših najmlađih mještana za ovu predstavu je sve veći.Prošle godine okupili smo 130 djece dok je ove godine 150 prijavljenih. Zahvaljujem se Mjesnom Odboru Kosnica, profesorici Heleni Lončar, članicama i članovima udruge Turopoljska tradicija, te našim vatrogascima-poručio je FIlip Margić iz KUU Turopoljska tradicija.

U nedjelju su se u svom društvenom domu okupili mali Mraclinci u pratnji mama, tata, baka i djedova. Dok su čekali dolazak omiljenog dječjeg sveca mališani iz Mraclina,dječjeg vrtića, područne škole te mladi članovi Dučeca održali su priredbu u čast svetog Nikole.

-Vrtićanci su zajedno sa roditeljima i tetama izveli dvije pjesme te nekoliko prigodnih recitacija. Školarci iz područne škole Mraclin predstavili su se svojim programom koji su uvježbali sa učiteljicama. Najmlađi članovi KUD-a „Dučec“, kojima je ovo ujedno bio i prvi nastup, izveli su koreografiju Turopolja – „Sjedi ježo u oranju“, na oduševljenje brojne publike. Mlađa skupina Dučeca predstavila se koreografijom Međimurja, dok je srednja izvela koreografije Prigorja i Turopolja-piše Mraclin.hr.

Program je završio zajedničkom pjesmom „Sveti Niko svijetom šeta“, nakon koje se pojavio Sveti Nikola te darovao svu okupljenu djecu. Djeca su obećala kako će i slijedeće godine biti dobri i poslušni roditeljima, učiteljima i tetama u vrtiću.

U Buševec je sveti Nikola stigao u velikom stilu i to u kočiji te je podijelio djeci simbolične poklone, bio je tu i Krampus, no poznatog sveca Društvo žena Buševec obavjestilo je kako su tu samo dobra djeca, pa nije bilo potrebe za Krampusovim intervencijama. Omiljeni svetac dočekan je i u Kučama.

- Udruga žena Kuče je i ove godine organizirala scensko-darovni događaj "Sveti Nikola 2017." koji se održao u Kučama, 2. prosinca 2017. godine. Svake godine nastojalo se uvesti nešto novo, stoga se ove godine za razliku od prethodnih godina, sv. Nikola dočekao vani na otvorenom. Nakon što je sv. Nikola pozdravio sretna dječja lica, prisutni su se uputili na toplije mjesto u Društvenom domu Kuče. Nakon što su sve svi smjestili, sjedio je kratki, ali slatki nastup mladih pjevača iz HPD Kučani. Nakon završenih pjesmica, sv. Nikola se udobno smjestio na stolicu i počeo dijeliti poklone dragoj dječici. Iznimno smo sretni što možemo ovom gestom izazvati osmijeh djeci na lice. Djetinjstvo, dječje veselje i dječja sreća su jedne od najljepših stvari u životu-priopćili su Kučani.

 

(foto: F.Margić/V.Vinetić/udruga žena Kuče)

Galerija slika

Sveti Nikola počeo obilaziti Turopolje Sveti Nikola počeo obilaziti Turopolje Sveti Nikola počeo obilaziti Turopolje Sveti Nikola počeo obilaziti Turopolje Sveti Nikola počeo obilaziti Turopolje Sveti Nikola počeo obilaziti Turopolje Sveti Nikola počeo obilaziti Turopolje Sveti Nikola počeo obilaziti Turopolje Sveti Nikola počeo obilaziti Turopolje Sveti Nikola počeo obilaziti Turopolje Sveti Nikola počeo obilaziti Turopolje Sveti Nikola počeo obilaziti Turopolje Sveti Nikola počeo obilaziti Turopolje Sveti Nikola počeo obilaziti Turopolje Sveti Nikola počeo obilaziti Turopolje Sveti Nikola počeo obilaziti Turopolje Sveti Nikola počeo obilaziti Turopolje