Novosti Sport Događanja

„Svjetove nadilazimo” Zlate Cundeković okupilo 18 grafičara: U petak pogledajte njihovo zajedničko stvaralaštvo!

23.11.2022. / Redakcija

U petak, 25. studenog, u 19 sati, u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici, otvara se skupna međunarodna izložbe grafike „Svjetove nadilazimo“.

Skupna međunarodna izložba grafičara naziva "Svjetove nadilazimo" rezultat je suradnje pjesnikinje, dugogodišnje kulturne i kazališne djelatnice te menadžerice u kulturi Zlate Cundeković, s 18 grafičara različitih generacija (Hrvatska, Slovenija, Čile), oko likovnog opremanja njene istoimene knjige poezije (2022.), koja se sastoji od petnaest ciklusa te pogovora Luka Paljetka.

Na koricama knjige poezije nalazi se grafika mlade hrvatske umjetnice Ene Bajuk, dok je 15 poetskih ciklusa unutar knjige odvojeno s pratećom grafikom hrvatskih i slovenskih umjetnika: Leon Zakrajšek, Maja Blažek, Igor Konjušak, Biljana Čakić, Domagoj Biškup, Judita Horvatinović, Duje Medić, Bojan Miljanić, Marija Kokeza, Jožica Medle, Marija Tomaz, Maja Vrban Sačić, Janko Orač, Sabina Gašparac, Petra Balekić. Uz pogovor Luka Paljetka nalazi se grafika mladog čileanskog umjetnika Danila Potočnjaka, a uz bilješku o autorici grafika hrvatskog umjetnika Ivana Fodora. Navedeni umjetnici u Galeriji Galženica predstavit će se s grafikama koje su u korelaciji s poetskim ciklusima Zlate Cundeković.

No prije otvorenja same izložbe, u Galženici će se u 18 sati održati premijerna promocija upravo te ključne likovno-poetske knjige "Svjetove nadilazimo", tiskane 2022. godine, na kojoj ćete moći čuti autoričine misli vodilje, koncept izložbe i njene stavove u raspravi s voditeljicom promocije, Sonjom Šarunić, urednicom knjige, Zorkom Jekić te dr. Hrvojkom Mihanović Salopek.
Samu autoricu predstavit će mr. Marija Ivanović, a glumica Mira Bosanac pročitat će nekoliko pjesama dok će dr. Nevenka Abanas predstaviti priloge likovnih grafičara.

Pjesnikinja, kantautorica i jedna od vodećih imena hrvatske etno glazbe, Lidija Bajuk, muzički će popratiti promociju knjige poezije.

Petra Bakelić: Autoportret

Zlata Cundeković rođena je 1950. godine u Donjoj Lomnici, Velika Gorica. Pokrenula je i podržala brojne institucionalne i pojedinačne kulturne programe, promovirala dramsko, književno, glazbeno i likovno stvaralaštvo, kako profesionalno tako i amatersko. Bila je predlagačem i voditeljem programskih i financijskih projekata od izgradnje do otvorenja koji su novoizgrađenim dijelovima Velike Gorice, a zatim i Novog Zagreba dali snažni biljeg urbanog identiteta: Društveno kulturni dom Galženica (1980.) i zgrada Folklornog ansambla "Turopolje" u Velikoj Gorici (1985.), te Društveno kulturni dom Travno u Zagrebu (1995.).

Poeziju je objavljivala u mnogim javnim tiskovnim glasilima, radiju i HTV-u. U Biblioteci Albatros Velika Gorica objavila je zbirku pjesama "Sjećanje crvene jabuke" (1980.), u Biblioteci "Revija" Osijek zbirku pjesama "Nezačepljeno uho" (1985.), te iste godine zajedničku grafičko-pjesničku mapu "Zapisi iz Turopolja" u suradnji s umjetnikom Ivicom Šiškom. U Mozaik knjizi objavila je zbirku pjesama "Uskrisi ime" (1996.), u Biblioteci Albatros zbirku pjesama "Nova tkanja" (2003.) u koju je uvrstila niz likovnih radova različitih autora. Tijekom 2008. - 2013. objavila je grafičko-poetsku mapu "Modrine, Tajni život Zemlje", s umjetnikom Jurom Kokezom, Art knjigu "Pomaknuti senzori" (2015.) s renomiranom grafičarkom Nevenkom Arbanas. Autorica je četiri likovno-poetske razglednice koje su ilustrirali poznati hrvatski likovni umjetnici Ivica Šiško, Zvonimir Lončarić i Dubravka Babić.
Radila je na više različitih poslova, između ostalog bila je tajnica SIZ-a kulture Općine Velika Gorica, ravnateljica Međunarodnog centra za usluge u kulturi Zagreb, a potom do umirovljenja radila je u Zagrebačkom kazalištu lutaka, na mjestu Voditeljice propagande i marketinga.
Dobitnica je više priznanja i nagrada: Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1998.), Počasna povelja za promicanje kulture, andragoške teorije i prakse Hrvatske zajednice narodnih i otvorenih sveučilišta (1997.), te nagrada Grada Velika Gorica "Zlatana Turopoljska podgutnica" (2019.).

Podijeli