°C 22

Tri klape zapjevat će u Mraclinu

27.02.2017.

ivana

Ovoga tjedna nastavljaju se Dučecove spelancije i to koncertom triju klapa u petak, 3. ožujka.

Nastavak SPelancija u mraclinu za ovu godinu pada uz početak korizme, a klapski koncert u korizmeni će akord okupiti tri vrsna predstavnika ovoga glazbenog izričaja - mlade klape Stine i Bošket , te osobiti dragulj naše klapske scene - žensku klapu Armorin.

- Na oblikovanje dalmatinske klapske pjesme presudno je utjecalo  liturgijsko pjevanje (gregorijanski koral, glagoljaško pjevanje, crkveno pučko pjevanje), na koji se potom nadslojila novija tradicija gradske kulture našeg mediteranskog puka. Podsjećamo da je ovaj fenomen 2012. godine doveo do toga da klape, kao nematerijalna kulturna baština, dođu pod zaštitu UNESCO-a. To nas vraća na "zlatnu formulu" zadnjega gosta Dučecovih spelancija, dr. Drage Štambuka, formulu trojstvenosti hrvatskog jezika i kulture, unutar koje ćemo s kajkavskom dobrodošlicom pozdraviti čakavsku pjesmu-poručili su organizatori.

Uz korizmene napjeve klape će pred pubikom izvesti i pjesme iz standardnoga klapskog repertoara. Početak koncerta je u 20.00 sati, a ulaz je slobodan.