°C 18

Turopoljski banderij na Festivalu kravate

14.10.2019.

Petar Brnada

Proteklog vikenda započeo je Festival kravate koji se u čast te vrijedne hrvatske baštine po kojoj smo danas prepoznati diljem svijeta održava uoči Svjetskog dana kravate, a koji se obilježava 18. listopada.

Upravo tim povodom u nedjelju je u Zagrebu održana velika smjena straže u kojoj su pripadnici Kravat pukovnije, Zrinske garde Čakovec, Turopoljskog banderija i Počasno-zaštitne bojne HV-a prošli gradom od Kaptola, preko Trga bana Jelačića do Markovog trga.

Dan kravate obilježava se od 18. listopada 2003. godine kada je u Puli izvedena autorska instalacija Marijana Bušića 'Kravata oko Arene', koju su prikazivale i neke svjetske televizijske postaje i na taj način vidjelo ju je više od milijardu ljudi.

Hrvatski sabor, 17. listopada 2008. godine, iskazao je kravati posebnu počast proglasivši Dan kravate koji se obilježava 18. listopada i od tada se Dan kravate i službeno slavi u Hrvatskoj.

Kravata koja se smatra izvornim hrvatskim proizvodom, Europom se rasprostranila u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj. Među prvima su je prihvatili Francuzi, pa u njihov jezik dolazi pod nazivom cravate, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima.

U svojoj knjizi "La Grande Historie de la Cravate", francuski pisac Francois Chaille, na sljedeći način govori o kravati:

"... Oko 1635. godine, nekih šest tisuća vojnika i vitezova, stiglo je u Pariz kao podrška francuskom kralju Luju XIII. među njima je bio veliki broj hrvatskih plaćenika koji su, predvođeni banom, ostali u službi francuskog kralja. Tradicionalna odora s vezanim, oslikanim, maramama oko vrata pobuđivala je pažnju francuskog dvora. Marame su bile napravljene od različitih materijala, od grubih, koje su nosili obični vojnici, do svilenih i onih od finog pamuka koje su nosili časnici. Taj "hrvatski elegantni stil", potpuno nepoznat u tadašnjoj Europi, oko 1650. godine biva prihvaćen na francuskom dvoru i postaje modni odjevni predmet među buržoazijom tog vremena kao simbol kulture i elegancije. Osim ljepote, te marame su bile i u mnogome praktičnije nego do tada nošeni kruti čipkasti okovratnici francuskih vojnika i časnika. U Englesku je kravatu donio Karlo II. po svom povratku iz izgnanstva. Kravata je ubrzo osvojila, kao modni odjevni predmet, i cijelu Europu. ..."