°C 15

U Gorici održana 20. smotra koreografiranog folklora Zagrebačke županije

01.10.2018.

Redakcija

Velika Gorica ovog je vikenda bila domaćin 20. Županijske smotre koreografiranog folklora koji se održao u subotu, 29. rujna, i nedjelju, 30. rujna, u Pučkom otvorenom učilištu. Pred malobrojnom publikom je prve večeri trebalo nastupiti pet kulturno- umjetničkih društava, ali kako je dio KUD-ova u zadnji čas otkazao nastup na pozornicu je izašlo njih troje. Na smotri su u subotu nastupili Folklorni ansambl Turopolje iz Velike Gorice, Hrvatska umjetnička udruga Petar Zrinski iz Vrbovca te Kulturno umjetničko društvo Oštrc iz Ruda.

Razlog zbog kojeg su umjetnička društva otkazale svoj nastup, objasnio nam je Vladimir Štarkelj, predsjednik goričke Zajednice KUD-ova.

-Što se tiče subote, Hrvatski sabor kulture je tražio da se izvode po dvije koreografije, a to znači da ima 12 društava to je 24 izvedbe puta 10 minuta to je 240 minuta, što bi značilo da bi smotra trajala 4 sata. A to niti publika niti žiri ne bi mogli izdržati niti pratiti. Subota je postala problem jer subotom ljudi i rade, a brojni svirači koji u KUD-u imaju svoje glazbene obaveze. A opet tražiti dva vikenda, dva tjedna to je opterećenje za naše Pučko otvoreno učilište i za nas koji imamo svoje matične KUD-ove u kojima radimo i imamo dogovorene nastupe.  Ovo je već drugu godinu za redom da nam je subota problematična i žao mi je zbog toga. Nadam se da ćemo nešto uspjeti promijeniti - rekao nam je Štarkelj.

 Gospodin Štarkelj dodao je, da je s županijskom smotrom najveći problem što sudjeluje devet gradova Zagrebačke županije, koji moraju putovati, ali i da je većina društva svoje koreografije već izvodila na svojim lokalnim smotrama.Publika je to već vidjela i ako idu ponovno gledati to je već repriza, a nitko ne voli reprize.

- U Gorici uvijek ima folklora, ali pretpostavljam da je malo ponestalo interesa, trebamo potaknuti Goričane da malo više poprate ovakva događanja - dodao je predsjednice Zajednice KUD-ova.Za 20. smotru trebalo je nastupiti 11 kulturno-umjetničkih društava u natjecateljskom djelu, a van kategorije nastupilo je i nedavno osnovan KUD Kravarsko. Upravni odbor Zajednice kulturno umjetničkih udruga Grada Velike Gorice omogućio je KUD-u „Kravarsko“ nastup na županijskoj smotri izvan konkurencije, s ciljem pružanja podrške mladom društvu na početku rada.

U nedjelju, 30. rujna, nastupili su OSS Buševec, KUD Januševec iz Prigorja Brdovečkog, KUD Bratinečko srce iz Bratine, KUD Sveta Jana, KUD Kloštar, KUD Preporod iz Dugog Sela i KUD Mičevec.

-Bilo je lijepo u nedjelju sve je to bilo puno, nastupilo je jedno društvo više, koje je trebalo nastupiti u subotu ali su bili spriječeni. Sve skupa je trajalo dva sata. Bilo je puno dobrih stvari, ali je i bilo nekih ovako loših izvedbi, ali ništa strašno. Žiri je uglavnom sve pohvalio, ocjene su pozitivne - kazao nam je gospodin Štarkelj.

Njihove nastupe pomno je pratio i ocjenjivao tročlani žiri u sastavu Tvrtko Zebec, Irena Miholić i Ivanka Ivkanec.

 

 

 

Galerija slika

U Gorici održana 20. smotra koreografiranog folklora Zagrebačke županije U Gorici održana 20. smotra koreografiranog folklora Zagrebačke županije U Gorici održana 20. smotra koreografiranog folklora Zagrebačke županije U Gorici održana 20. smotra koreografiranog folklora Zagrebačke županije U Gorici održana 20. smotra koreografiranog folklora Zagrebačke županije U Gorici održana 20. smotra koreografiranog folklora Zagrebačke županije U Gorici održana 20. smotra koreografiranog folklora Zagrebačke županije U Gorici održana 20. smotra koreografiranog folklora Zagrebačke županije U Gorici održana 20. smotra koreografiranog folklora Zagrebačke županije U Gorici održana 20. smotra koreografiranog folklora Zagrebačke županije U Gorici održana 20. smotra koreografiranog folklora Zagrebačke županije U Gorici održana 20. smotra koreografiranog folklora Zagrebačke županije U Gorici održana 20. smotra koreografiranog folklora Zagrebačke županije U Gorici održana 20. smotra koreografiranog folklora Zagrebačke županije U Gorici održana 20. smotra koreografiranog folklora Zagrebačke županije U Gorici održana 20. smotra koreografiranog folklora Zagrebačke županije U Gorici održana 20. smotra koreografiranog folklora Zagrebačke županije U Gorici održana 20. smotra koreografiranog folklora Zagrebačke županije U Gorici održana 20. smotra koreografiranog folklora Zagrebačke županije U Gorici održana 20. smotra koreografiranog folklora Zagrebačke županije U Gorici održana 20. smotra koreografiranog folklora Zagrebačke županije U Gorici održana 20. smotra koreografiranog folklora Zagrebačke županije U Gorici održana 20. smotra koreografiranog folklora Zagrebačke županije U Gorici održana 20. smotra koreografiranog folklora Zagrebačke županije U Gorici održana 20. smotra koreografiranog folklora Zagrebačke županije U Gorici održana 20. smotra koreografiranog folklora Zagrebačke županije U Gorici održana 20. smotra koreografiranog folklora Zagrebačke županije U Gorici održana 20. smotra koreografiranog folklora Zagrebačke županije U Gorici održana 20. smotra koreografiranog folklora Zagrebačke županije U Gorici održana 20. smotra koreografiranog folklora Zagrebačke županije U Gorici održana 20. smotra koreografiranog folklora Zagrebačke županije U Gorici održana 20. smotra koreografiranog folklora Zagrebačke županije U Gorici održana 20. smotra koreografiranog folklora Zagrebačke županije U Gorici održana 20. smotra koreografiranog folklora Zagrebačke županije U Gorici održana 20. smotra koreografiranog folklora Zagrebačke županije U Gorici održana 20. smotra koreografiranog folklora Zagrebačke županije