°C 25

U OŠ N. Hribara prva izvedba dramsko scenske igre 'Lektira na oko'

07.12.2019.

Petar Brnada

Prva izvedba dramsko scenske igre "Lektira na oko" održat će se u srijedu, 11. prosinca, u Osnovnoj školi Nikole Hribara s početkom u 8:50 sati u 3.razredu, učiteljice Ivane Boban.

Podsjetimo, riječ je o setu dramskih minijatura iz osnovnoškolskih lektira, namijenjenih učenicima 3. i 4. razreda. Cilj projekta je popularizacija lektire i  čitanja među mladima, te neposredno stvaranje kulture dijaloga i čitalačkog okruženja, poticanje na kreativnost i promišljanje.

Autorice i izvođačice su Ana Katulić i Anita Pukanić, za produkciju je zaslužna 'Plartforma', obrt za medije i usluge, a za autorsku glazbu Ana i Konrad Lovrenčić.

Naslovi za cjelovito čitanje koji se obrađuju unutar projekta su: Mato Lovrak: „Vlak u snijegu“, Sanja Polak: „Dnevnik Pauline P“, Luko Paljetak: „Miševi i mačke naglavačke“, Grigor Vitez: „Kad bi drveće hodalo“, Zvonimir Balog: „Sto najzanimanja“ i Ivana Brlić Mažuranić „Šegrt Hlapić“.

Ana Katulić kreatorica je i izvođačica u području izvedbenih umjetnosti i kazališta, prisutna većinski kroz radove na granici fizičkog teatra i kazališta te performanse. Diplomirana je novinarka i vlasnica obrta za izvedbene umjetnosti i medije „Plartforma“ , a svoj je izvođački rad izgradila kroz dvogodišnji Master Acting Program M. Chekhov Actors Studia iz Bostona pod vodstvom Scotta Fieldinga, te četverogodišnji program dramskog studija Kubus iz Zagreba pod vodstvom Simone Dimitrov Palatinuš. Predavačica je na Govorničkoj akademiji „Demosten“, te autorica nekolicine kraćih filmova.

Anita Pukanić profesorica je Engleskog i Talijanskog jezika te prevoditeljica zaposlena u OŠ Nikole Hribara. Glumačku izobrazbu stekla je pohađajući četverogodišnji glumački program pri Umjetničkoj organizaciji Studio Kubus. Pohađala je i glumačke radionice istaknutog američkog glumca i redatelja Scotta Fieldinga. Pojavljuje se u nekoliko glazbenih spotova domaćih glazbenika.

Cilj projekta

Cilj projekta je popularizacija lektire i  čitanja među mladima, te neposredno stvaranje kulture dijaloga i čitalačkog okruženja, poticanje na kreativnost i promišljanje. Želja nam je vratiti knjigu u modu, te predstaviti da čitanje lektire, i knjiga općenito, nije suhoparno i dosadno već da jednako tako otkriva nove karaktere, nove svjetove i odnose među ljudima.