Novosti Sport Događanja

U Ščitarjevu obnovljena ploča sa Stopama svetog Martina, jedno od 300 takvih obilježja u Europi

17.11.2021. / Maja Peranić

Zalaganjem članova Kulturnog centra sveti Martin- Hrvatska iz Ščitarjeva, župnika vlč. Stjepana Tenšeka i Ivana Nađ obnovljena je oštećena info tabla ispred župne crkve sv. Martina u Ščitarjevu. Riječ je o tabli s kartom Stopa sv. Martina, koja predstavlja jedno od mnogobrojnih obilježja u Europi posvećenih svetom Matinu iz Toursa.

Bila je tada jedna od deset takvih ploča u Hrvatskoj da bi se do današnjeg dana broj obilježja Stopa svetog Martina u Hrvatskoj popeo na 26, dok u diljem Europe postoji više od 300 takvih obilježja.

Oni hrvatski, koji su do danas obilježeni Stopom sv. Martina su Dugo Selo, Virje, Donje Selo (otok Šolta), Sumartin (otok Brač), Tar-Vabriga/Torre-Abrega, Velika Trnovitica, Vranjic, Lovčić, ŠČITARJEVO, Martijanec, Ližnjan, Mali Lošinj, Kalnik, Slani Potog (Gornja Stubica), Sveti Martin na Muri, Varaždinske Toplice, Donja Voća, Svinjarevci, Beli Manastir, Breznički Hum, Podstrana, Privlaka, Bošnjaci, Prkovci, Žrnovo (otok Korčula), Bojačno (Zagorska Sela).

No slijedom vremenskih neprilika ploča u Ščitarjevu je uništena, te je zalaganjem mještana organizirana njezina obnova i zamjena kvalitetnijim materijalom. Budući da je, kako nam govore mještani, izostala tražena pomoć Turističkih zajednica Velike Gorice i Zagrebačke županije, donatori koji su nesebično uskočili su "Propaganda Šafranić" iz Plesa i "Moderna radionica" iz Obrezine. Ploču je montirao Josip Hapač iz Ščitarjeva koji se svesrdno brine za uređenja okoliša oko crkve i župnog dvora.

Ispred ulaznog portala župne crkve u Ščitarjevu koji je izgrađen 1722. godine nalazi se jedno od europskih obilježja "Stopa sv. Martina" i turistička info-tabla o Sv. Martinu, zaštitniku župe u Ščitarjevu, o župnoj crkvi što je sada upotpunjeno s obnovljenom Kartom Europe i upisanim mjestima u Hrvatskoj i Europi.

Podijeli