°C 18

U Ščitarjevu postavljena spomen ploča i predstavljena knjiga o vlč. Dragutinu Jesihu

26.11.2019.

Redakcija

Povodom 75. obljetnice mučeničke smrti šćitarjevskog župnika Dragutina Jesiha, protekle nedjelje, 24. studenog, na župnoj crkvi u Šćitarjevu otkrivena je spomen ploča tom mučeniku vjere.

Naime, u dogovoru sa Zagrebačkom nadbiskupijom, kao spomen župe svom župniku, koji je djelovao i radio u župi Šćitarjevu te mučki ubijen, Zagrebačka nadbiskupija izradila je spomen znak svom svjedoku vjere s ciljem trajnog spomena na ubijenog svećenika Dragutin Jesiha koji je pod nerazjašnjenim okolnostima ubijen 27. studenog 1944. godine.

Na Spomen ploču na kojoj piše da je vlč. Jesih bio svećenik, dobročinitelj, domoljub te pravednik među narodima, ali i da je ubijen zbog nesnošljivosti prema Katoličkoj crkvi, postavljen je i kod kojega možete učitati pomoću mobitela te tako dobiti sve relevantne podatke vezane za Dragutina Jesiha.

Prije otkrivanje same spomen ploče koja sada krasi ščitarjevsku crkvu predstavljena je i knjiga koja je izdana u nakladi Glasa Koncila, a napisao ju je Ivan Nađ. Knjiga je svečano predstavljena u Crkvi Svetog Martina u Šćitarjevu, nakon Svete Mise, a o njoj su govorili dr. Mijo Korade povjesničar, profesorica Jelena Mršić, praunuka Zvonimira Jesiha (brat Dragutina Jesiha) te autor Ivan Nađ.

Prihoda od prodaje knjige koja je tiskana u 500 primjeraka, autor Ivan Nađ, odrekao se u korist obnove groba župnika Dragutina Jesiha te pokrivanja troškova štampanja knjige, a djelo o župniku Jesihu možete nabaviti kod sadašnjeg župnika Stjepana Tenšeka.

Šćitarjevski župnik Dragutin Jesih, rođen je 8. svibnja 1895. godine u mjestu Stenjevec kod Zagreba, a za svećenika je zaređen 1918. godine u Chichagu (SAD).

U župi ranjeni Isus u mjestu Gradec kod Križevaca osniva Hrvatsku katoličku zajednicu te je stavlja pod zaštitu Nikole Tavelića. Na dan 16. ožujka 1942. godine dolazi u župu Šćitarjevo gdje djeluje i radi do 27. studenog 1944. godine kada je mučki ubijen.

Hrvatski 'Pravednik među narodima'

Kako je pisao Ivan Nađ, župnik iz Ščitarjeva, vlč. Dragutin Jesih, samo jedan je među 103 hrvatska „Pravednika“) jer je skrivao više židovskih obitelji, a među njima i zagrebačku obitelj Miroslava Fuchsa, njegovu suprugu Ernu i 9-godišnjeg sina Milivoja. Za vrijeme boravka u Americi bio je urednik i pisao u hrvatskom tisku: „Naša nada“, „Glas istine“, „Narodne novine“, „Američki Hrvat“. Izdavao je kalendar „Naša nada“ i pisao odgojne i rodoljubne članke pa tako i zaslužan za vjersku i nacionalnu svijest naših hrvatskih iseljenika.

Pronađen je mrtav na putu prema skeli – prijelazu Save, izmučen i ubijen ubodima noža.

Jeruzalemski memorijalni centar „Jad Vashem“ posmrtno je dodijelio medalju i povelju „Pravednika među narodima“ vlč. Dragutinu Jesihu. Odluka o dodjeli medalje donesena je 1. rujna 1992. godine, a 11. siječnja 1994. u vijećnici zagrebačke Židovske općine uručena je članovima obitelji Jesih u nazočnosti brojnih vjerskih i državnih dužnosnika, piše Ivan Nađ.

Foto: Filip Margić

Galerija slika

U Ščitarjevu postavljena spomen ploča i predstavljena knjiga o vlč. Dragutinu Jesihu U Ščitarjevu postavljena spomen ploča i predstavljena knjiga o vlč. Dragutinu Jesihu U Ščitarjevu postavljena spomen ploča i predstavljena knjiga o vlč. Dragutinu Jesihu U Ščitarjevu postavljena spomen ploča i predstavljena knjiga o vlč. Dragutinu Jesihu U Ščitarjevu postavljena spomen ploča i predstavljena knjiga o vlč. Dragutinu Jesihu U Ščitarjevu postavljena spomen ploča i predstavljena knjiga o vlč. Dragutinu Jesihu U Ščitarjevu postavljena spomen ploča i predstavljena knjiga o vlč. Dragutinu Jesihu U Ščitarjevu postavljena spomen ploča i predstavljena knjiga o vlč. Dragutinu Jesihu U Ščitarjevu postavljena spomen ploča i predstavljena knjiga o vlč. Dragutinu Jesihu U Ščitarjevu postavljena spomen ploča i predstavljena knjiga o vlč. Dragutinu Jesihu U Ščitarjevu postavljena spomen ploča i predstavljena knjiga o vlč. Dragutinu Jesihu