°C 11

U sjedištu "Braće Hrvatskog Zmaja" predstavljen bogat život Franje pl. Lučića

15.03.2019.

Petar Brnada

U Kuli nad Kamenitim vratima koja je sjedište Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“ u srijedu je održano bogato predavanje o Franji pl. Lučiću.

Zanimljivim predavanjem dirigirao je Ivan Nađ, Zmaj Brezanski od Hrvata, koji je tom prigodom naglasio ulogu „zmajske braće“ u istraživanju i pisanju „Povijesti Turopolja“ (Emilij Laszowski, kanonik Janko Barle,Velimir Deželić) uz pomoć Marka pl. Mikšića i župnika, zmajeva u Turopolju među kojima se nalaze Josip pl. Pucekovića iz Dubranca, Franjo Peterac i Mijo pl. Stepanić iz Velike Gorice, Adam Podolšak iz Vukovine, Antun Švarić iz Odre.

Istaknuo je Nađ veliku ulogu zmajske braće i u pomaganju Franji Lučiću u radu Cecilijanskog pokreta i orguljašu zagrebačkim crkvama, katedrali i Sinagogi, koje su predvodili Filip Hajduković, kanonik Janko Barle i Franjo Dugano, ali i dugogodišnju suradnju Lučića sa blaženim Alojzijem Stepincem, zmajem od Bakačeve kule.

Na predavanju je bio govora i o „Misa euharistica iubilaris“, djelu Franje pl. Lučića koje je nagrađeno na natječaju crkvenog odbora za proslavu 1300. obljetnice (641-1941 g.) veze Svete stolice i Hrvata, ali i o posveti „glagoljskog natpisa“ u zagrebačkoj katedrali postavljenog na inicijativu Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ koju je je obavio 17. rujna 1944. godine blaženi Alojzije kardinal Stepinac, zmaj od Bakačeve kule. Na sv. misi pjevana je „Misa Iubilaris“ skladba Franje Lučića, zmaja Turopoljskog, a na orguljama je svirao Franjo Dugan.

Uz to su prikazane i mnoge fotografije iz obiteljske arhive poput one na kojoj Franjo pl. Lučić, zmaj Turopoljski svira na orguljama u Kolnskoj katedrali 1957. godine te brojne druge koje svjedoče o uistinu bogatom životu i djelu našeg najpoznatijeg Turopoljca.

Foto: Sv. Martin Biskup Ščitarjevo

Galerija slika

U sjedištu "Braće Hrvatskog Zmaja" predstavljen bogat život Franje pl. Lučića U sjedištu "Braće Hrvatskog Zmaja" predstavljen bogat život Franje pl. Lučića U sjedištu "Braće Hrvatskog Zmaja" predstavljen bogat život Franje pl. Lučića U sjedištu "Braće Hrvatskog Zmaja" predstavljen bogat život Franje pl. Lučića