Novosti Sport Događanja

Udruga VG Dijabetičar obilježila Hrvatski dan šećerne bolesti: U našem gradu registrirano je sedam tisuća oboljelih, brojka je daleko veća

14.05.2024. / Redakcija

Hrvatski je dan šećerne bolesti kojeg obilježavamo 14. svibnja od 2022. godine kada ga je, na inicijativu Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, Hrvatski sabor proglasio nacionalnim danom u cilju jačanja svijesti te provođenja dodatnih preventivnih aktivnosti i unapređenja kvalitete zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću.

Obilježavanju ovog dana priključila se i Udruga VG Dijabetičar koja na području našeg grada djeluje već 14 godina. Građani dva puta tjedno, utorkom i petkom mogu doći u Udrugu na adresu Trg kralja Tomislava 2 od 10 do 12 sati izmjeriti šećer i krvni tlak - besplatno.

-U Velikoj Gorici svake godine sve više građana oboli od šećerne bolesti, posebno se to vidi od početka pandemije Covida 19. Trenutno ima sedam tisuća registriranih građana oboljelih od ove bolesti. Ta brojka je i veća – ističe Marica Varjačić, predsjednica Udruge VG Dijabetičar.

Za šećernu bolest kažu da je “Tiha ubojica”, ne boli, a simptomi mogu biti razni.

-Netko mršavi, netko je žedan, svi smo drugačiji. Puno otkrijemo i mi u Udruzi prilikom preventivnog mjerenja. Ako je šećer iznad 8 cijeli mjesec, uputimo ga liječniku na mjerenje tromjesečnog šećera – ističe Varjačić.

Za svaku bolest, tako i ovu potrebna je terapija i disciplina.

-Pet manjih obroka na dan, smanjiti unos ugljikohidrata te konzumirati više povrća i voća – ističe Varjačić uz napomenu da je za dijabetičare od voća najbolja jabuka i pojedina sorta kruške.
Darko Salopek 78-godišnjak iz Velike Gorice i član Udruge boluje od dijabetesa već 40 godina.

-Dobio sam dijabetes zbog stresa, radio sam u Iraku i bio sam ozračen, kada sam se vratio ustanovili su liječnici da imam dijabetes. Pijem terapiju i držim se pravilne prehrane, boravim na svježem zraku i šetam koliko god mogu – ističe Salopek i dodaje da je veliki problem oboljelih što godišnje na teret HZZO mogu dobiti samo 50 trakica za mjerenje šećera. Ostalo plaćaju sami.

U Pučkom otvorenom učilištu večeras od 18 sati svi zainteresirani mogu besplatno poslušati stručno predavanje na temu dijabetesa i dijabetičkog stopala. Također, zainteresirani građani moći će prije predavanja besplatno izmjeriti šećer i krvni tlak.

-Svi su pozvani i svi mogu doći – poručila je Marica Varjačić.

Podijeli