°C 18

Upoznajte se sa socijalnom zadrugom i naučite sve o dobroj ekonomiji

26.03.2019.

Petar Brnada

Na Četrtom četrtku ovog će se puta predstaviti socijalna zadruga „Humana Nova“ čija je misija ponovna uporaba stare odjeće i kućanskog tekstila te osvještavanje građana o odvajanju i recikliranju tekstilnog otpada u kućanstvu, kao i zapošljavanje osoba iz marginaliziranih društvenih skupina.

Prilika je to da u Središnjem odjelu Gradske knjižnice saznate što je to socijalna zadruga uopće i kako funkcionira na primjeru Humane Nove, a u četvrtak vas uz to očekuju i jedna radionica te akcija sakupljanja odjeće.

-Dobra ekonomija podupire kvalitetu života u zajednici, stvara prilike i mogućnosti da zadovoljimo svoje potrebe bez ugrožavanja drugih, pravedno koristi i dijeli resurse, prihvaća odgovornost i njeguje solidarnost te poštuje održivost ekosustava. Na ovim temeljima zasnovana je i priča o Socijalnoj zadruzi Humana Nova, čije će nam djelovanje u četvrtak, 28. ožujka, u 18.00 sati predstaviti Martina Tomljanović, zamjenica upravitelja zagrebačkog centra- poručili su iz Knjižnice.

Uz to što ćete steći korisna znanja o drugačijim oblicima ekonomije, možete izvještiti i svoje ruke te sudjelovati na radionici izrade platnenih torbi od pamučnih majica. Za to je potrebno donijeti jednu ili dvije stare pamučne majice koje će na ovoj radionici dobiti novu namjenu i još vam biti od koristi.

-Također pozivamo sve sudionike radionice da se odazovu akciji sakupljanja rabljene odjeće i donesu svoje tekstilne viškove iz kućanstva te na taj način izravno podrže misiju Humana Nove, a to je ponovna uporaba tekstila, adekvatno zbrinjavanje rabljenog tekstila te poticanje građana na odvajanje otpada u kućanstvu- poručuju organizatori.

Socijalna zadruga Humana Nova je društveno poduzeće koje potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih osoba kroz proizvodnju i prodaju kvalitetnih i inovativnih tekstilnih proizvoda od ekoloških i recikliranih materijala za domaće i inozemna tržišta.

Svojim djelovanjem aktivno i izravno doprinosi izgradnji društva tolerancije i suradnje te pomaže socijalno isključenim osobama i njihovim obiteljima unaprijediti njihovo samopouzdanje i kvalitetu života. Također aktivno doprinosi održivom razvoju lokalne zajednice, smanjenju siromaštva i očuvanju prirode.