Novosti Sport Događanja

Večeras novi zbor građana zbog izgradnje asfaltne baze

21.07.2017. / Ivana Ćurić

Mještani Donje Lomnice večeras ponovno pozivaju na skup građana večeras u 19 sati u Društvenom domu kako bi upozorili da je Strabag d.o.o. krenuo s nastavkom gradnje asfaltne baze.

Naime, kako navode iz Inicijative, Strabag d.o.o. nastavlja s gradnjom asfaltne baze premda je s Gradom Velika Gorica dogovoreno da će gradnja biti obustavljena dok se od strane Ministarstva okoliša ne provede revizija Studije o utjecaju na okoliš izgradnje asfaltne baze iz travnja 2010. godine izrađene od strane IPZ Uniprojekt TERRA d.o.o., a koja studija je prema mišljenju struke vrlo sumnjiva. Lomničani su zatražili i obnovu postupka izdavanja građevinske dozvole kod nadležnog Upravnog odjela z Grada Velike Gorice no o navedenom prijedlogu još nije odlučeno.

-Gradilište se nalazi na udaljenosti od deset metara od obiteljskih kuća, stotinjak metara od vodocrpilišta s kojeg se opskrbljuju Grad Velika Gorica, sva mjesta u Turopolju i Grad Zagreb te dvjestotinjak metara od jezera Lomnica, dubokog preko 20 m, a koje je povezano s podzemnim vodama. Mještani Donje Lomnice svakodnevno se okupljaju ispred gradilišta (prije i poslije odlaska na posao) te svojim tijelima strojevima Strabaga brane ulazak na gradilište-javljaju iz Inicijative "Stop asfaltnoj bazi u Donjoj Lomnici".

Tijekom ovog tjedna, točnije 18. i 19. srpnja, održani su sastanci s čelnicima grada te pročelnicom Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja Zdenkom Cvahte te upravnom savjetnicom koja je izdala građevinsku dozvolu Strabagu, Lanom Kotrman Jankeš koje su obećale da će odluka biti donesena sljedeći tjedan.

-Mještani su uvjereni da je to samo još jedan pokušaj odugovlačenja procesa, posebice sada u sezoni godišnjih odmora. Unatoč svim aktivnostima i mjerama koje su poduzete, nadležne institucije i dalje šute te se nastavlja gradnja ''ekološke bombe'' unutar naseljenog mjesta, a čije će štetne posljedice zahvatiti prostor velikog dijela Turopolja-stoji u priopćenju lomničke Inicijative.

Putem društvene mreže iz Inicijative pozivaju sve mještane i prolaznike da prilikom vožnje potrube kraj Strabagova gradilišta kako bi dali do znanja djelatnicima austriejske tvrtke da se nisu pomirili s izgradnjom asfaltne baze u svom susjedstvu.

O ovoj temi bilo je govora i na Gradskom vijeću održanom 19. srpnja što možete pročitati OVDJE.

Podijeli