Novosti Sport Događanja

Večeras proslavite veliku obljetnicu Gradskog zbora "Franjo pl. Lučić": Četvrt stoljeća uspjeha, rada, druženja i ljubavi prema zborskoj glazbi

25.11.2022. / Klara Kosić

Gradski Zbor "Franjo pl. Lučić" slavi poseban jubilej: prošlo je četvrt stoljeća njegovog osnutka, a večeras će svoj rođendan proslaviti slavljeničkim koncertom u dvorani Gorica Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica s početkom u 19 sati.

Službeno je s radom počeo 2. studenoga, 1997. godine, kada je profesorica solfeggia i voditeljica dječjeg zbora u tadašnjoj Glazbenoj, a danas Umjetničkoj školi Franje Lučića, Dubravka Veliki, dobila zadatak da osnuje zbor, a poticaj tome bila je i inicijativa građana željnih pjevanja. Konačno, skupila se „kritična masa“ potencijalnih pjevača i počelo je, polako, ali uporno.

- Puno je to kontinuiranog rada. Nije to ništa u usporedbi s nekim kulturno-umjetničkim društvima ili seljačkim slogama u našem okruženju kojima smo svjedočili obilježavanje stote obljetnice, međutim naš mladi zbor bilježi postigao je u ovih 25 godina odlične rezultate– kaže nam predsjednica zbora Lidija Capković Martinek.

Lidija je u zboru od samoga početka, kada ju je njezin sin, polaznik nastave solfeggia kod Dubravke Veliki pozvao na Gradski zbor.

- Moj sin je jako talentirani glazbenik, pa kada je profesorica Veliki to zapazila, napomenula je da, ako je on tako talentiran, onda sigurno moraju biti i roditelji. I tako me sin pozvao na zbor. Ja sam došla i ostala – kaže Lidija.

I mnogi drugi su ostali s njom. Zbor broji stalnu jezgru od 30-ak članova, a tijekom 25 godina profiliralo je mnoštvo glazbenika i zaljubljenika pjevanja.

- Mi smo zajedno proslavljali i rođendane, i imendane, ženidbe i rođenja djece i unučadi. To je jedna obiteljska atmosfera u dugo kontinuiranom društvu – kaže Lidija.

Kroz druženje i pjesmu, članovi zbora daju svoj maksimum kako bi oplemenili naš grad zborskom glazbom, a umjetnička voditeljica prof. Dubravka Veliki od osnutka 1997. godine do danas je izgradila jedan respektabilni zbor toplog zvuka i profinjenog glazbenog izričaja.

Zbor je vjeran programu klasične i tradicionalne zborske glazbe s fokusom na domaće autore, ali izvode i djela inozemnih autora te manje izvođena i pomalo zaboravljena djela svih glazbenih stilova i epoha.

Nastupaju diljem Hrvatske na koncertima, prvenstveno u  Velikoj Gorici, gdje zbor redovito sudjeluje na svim gradskim manifestacijama, a svake godine  građanima Gorice i Zagreba poklanja koncerte za Božić.

Osobito njeguju baštinu skladatelja Franje pl. Lučića, čije ime s ponosom nosi, te redovito sudjeluje na programima obilježavanja njegove obljetnice rođenja, te tematskim programima stvaralaštva  Franje pl. Lučića. 

Jedno od njegovih najznačajnijih djela, Missu Iubillaris, snimili su na CD, a u pripremi je i CD narodnih napjeva s pretežitim stvaralaštvom najvećeg turopoljskog skladatelja. Osim njegovih djela, Gradski zbor snimio je i CD sa skladbama domaćih i stranih skladatelja „Adoramus Te Christe”, te CD Božićnih napjeva.

U 25 godina zbor je nastupao na smotrama i natjecateljskim  festivalima u Samoboru, Zaprešiću, Petrinji, Zadru, Osijeku, Varaždinu, Koprivnici, Tuhelju, Vukovaru, Đakovu, u Postirima, Sutivanu i Pučišćima na otoku Braču, a gotovo svake godine  gostuje u inozemstvu na raznim festivalima i natjecanjima: u Rimu, Pragu, Bratislavi,  Budimpešti, Krakovu, Klagenfurtu, Liegeu, Aachenu, na kojima redovito bilježi zapažene  uspjehe. 

Poseban je uspjeh postigao na zborskoj olimpijadi u Grazu 2009. godine, gdje je u zahtjevnoj kategoriji sakralne glazbe  osvojio srebrnu diplomu. Stoga ne čudi da je dvije godine zaredom bio proglašen najboljim zborom Zagrebačke  županije.

Najveće dostignuće zbora, smatra Lidija, je njegov kontinuitet.

- Moram zahvaliti profesorici Veliki koja je naš zbor zaista dovela do visoke i kvalitetne pjevačke razine i što ga tako održava. Stvaralački i pjevački kontinuitet je najveći uspjeh. Nema padanja u kvaliteti – kaže Lidija.

Pjevati u zboru visoke kvalitete nije lagan posao.

- Moram reći da je to zahtjevno. Traži vrijeme, veliki angažman i veliku odgovornost. Kada nastupaš negdje, predstavljaš svoju zemlju i svoj grad. A da bi dobro izgledao, dobro nastupio, treba uložiti puno truda. Ponosna sam što sam dio ovog zbora – kaže Lidija.

Bavljenje glazbom preporučuje svima, a pogotovo mladima.

- Velika Gorica ima jedan veliki glazbeni potencija. Glazbena škola odgaja generacije talentiranih ljudi. Mi ćemo nastojati čuvati ovu jezgru, a redovito držimo audicije kako bi nam se pridružili novi članovi. Ona krilatica nije floskula kada se kaže da je glazba zvonka radost. Ovo je zaista samo radost – kaže.

Večerašnji slavljenički koncert podijeljen je u dva dijela: prvi dio predviđen je za sakralna djela, dok će drugi dio sačinjavati narodni napjevi pretežito u obradi Franje pl. Lučića, a na klaviru će ih pratiti korepetitor Tibor Naglić.

Posebno za ovaj jubilej, Gradski zbor "Franjo pl. Lučić" na koncert je pozvao dugogodišnje prijatelje i goste, pa ćete uz njih moći čuti i sjajan Oktet Juraj Dalmatin iz Boštanja u Sloveniji te muški vokalni ansambl Vokalisti Sv. Josipa koje vodi velikogorički dirigent i skladatelj Dražen Kurilovčan.

Koncert počinje u 19 sati u dvorani Gorica u POUVG, a prije toga možete u 18 sati pripremiti se za koncert preko predavanja o djelu i liku Franje pl. Lučića koje će održati Nada Bezić, voditeljica knjižnice i zbirke arhivske građe HGZ-a.

Podijeli