°C 10

(VG) Festival u svom prirodnom okruženju

05.06.2019.

Juraj Odrčić

Festival urbane kulture i kreativnog nereda - VG FEST, donio je ove godine izmijenjeni koncept s prirodnim okruženjem parka kod sjedišta Turističke zajednice grada Velike Gorice, organizatora festivala, što je rezultiralo šarenim osvježenjem koje je od petka, 31. svibnja, do nedjelje, 02. lipnja, promijenilo užurbanu atmosferu središta grada.

Festival je to koji na jednom mjestu daje prostor aktivnostima koje su uglavnom van fokusa publike, pa je tako, unatoč kiši, započeo ekološkim radionicama za vrtićke mališane. "NE VGtiraj nego recikliraj" pod organizacijom Grada Velike Gorice u suradnji s Javnom ustanovom Zeleni prsten Zagrebačke županije program je kojim se u Gorici obilježio Dan okoliša. Dan se nastavio uz "zelenu optiku" na kojoj se moglo naučiti kako urediti stare naočale, predavanjem o tome kako živjeti bez stvaranja otpada, a kroz vikend bila je tu još i radionica izrade terarija, eko kozmetike, a Goričani su imali prigodu i pogledati nagrađivani ekološki film "A plastic ocean". Sve to su pratili iz "chill" prostora koji je osmislila gorička Šumarija koja je pokazalo raznolikost turopoljskih šuma.

Sadržaji VG FEST-a pokrivaju sve dobne skupine, a tako su na svoje došla i djeca koja su se uključila u radionicu oslikavanja lica, likovnu radionicu ili radionicu izrade zmajeva gdje su bila uključena u proces od izrade i ukrašavanja pa sve do puštanja zmaja što je i njihove roditelje vratilo u djetinjstvo.

Druženje i ponudu VGfesta sva tri dana upotpunila je chill zona u parku, čitaonica u suradnji s Gradskom knjižnicom, izložba radova Lutajuće knjige Antonelle Šantek. Vjerojatno je do dobre „vibre“, ali u knjigama i igri guštali su i veliki i mali. Posjetitelji su i pozorno pratili akrobacije Traumatic Artsa koji su uz acro yogu i ples na svili dobili podršku žonglera i drugih animatora. Djeca su uživala u naučenim trikovima i barem na tren vidjeli su kako mogu gotovo letjeti, a tijekom dana radionice i animatori su se pobrinuli za kreativnu dozu festivala.

Nedjeljni dan donio je ples i to u organizaciji Plesnog kluba Megablast koji je pripremio plesne radionice i prezentacije, natjecanje u break dance-u, a bilo je tu i crtanja grafita, natjecanje u b-Boyingu i hip hopu. Brzi ritam usporio se navečer uz pub kviz o glazbi, filmu i knjigama Goričkog kluba mladih. Isti taj prostor dan ranije smijehom su ispunili Stand up komičari "Fun times"-a.

Glazbenu širinu festival je pokazao uz retro početak jeans generacije i grupe Neki to vole vruće, nastavio uz subotnju DJ podlogu, a protegnuo se uz nedjeljni hip hop te završetak uz koncerte grupa Alive i Bang Bang u čijem glazbenom repertoaru bilo je mjesta za ljubitelje ljubavnih pjesama, mirnijih i nježnih pjesama, ali i bržih za ples.

Sve zajedno, mali festival urbane kulture u Velikoj Gorici ove je godine usporio tempo bez zvučnijih glazbenih izvođača, no pokazao veliku dozu šarolikosti, kreativnosti i zabave koju su posjetitelji u potpunosti prihvatili.

Galerija slika

(VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju (VG) Festival u svom prirodnom okruženju